VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Застилат Главната в Пловдив с два километра поезия

Съвременни български поети полагат своите стихове в нозете на публиката

В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще вървят по поезия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Застилат Главната в Пловдив с два километра поезия

В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще вървят по поезия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Плочките в София дълги месеци бяха предмет на спорове и дебати, а и на контузии – но в Пловдив имат друга причина да накарат хората да си гледат в краката, възнамеряват да положат своето вдъхновение в нозете на публиката. От 16 до 20 октомври Главната улица в града ще бъде превърната в хоризонтална стихосбирка. Стиховете на 16 български поети ще бъдат залепени по протежение на най-дългата пешеходна улица в Европа, както твърдят местните патриоти.

В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще вървят по около 2 км поезия, ще четат стихове, ще забавят крачка, съсредоточени в строфите на Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

Повечето авторите не само пишат стихове, но създават и графики, колажи, инсталации, участват в пърформанси. Тяхна отправна точка е абстрахирането от качеството и външната форма на изпълнението на произведението и фокусирането в неговия смисъл, оргиналност на концепцията и върху структуриращия творбата конспект, казват организаторите на своеобразната изложба.

Идеята е на писателя и поет Борис Роканов, част от „Манускрипта 39“ – проект, който събира българската поезия и черно-бялата живопис и ги представя в градска среда. Събитието е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg