Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Застилат Главната в Пловдив с два километра поезия

Съвременни български поети полагат своите стихове в нозете на публиката

В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще вървят по поезия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Застилат Главната в Пловдив с два километра поезия

В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще вървят по поезия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Плочките в София дълги месеци бяха предмет на спорове и дебати, а и на контузии – но в Пловдив имат друга причина да накарат хората да си гледат в краката, възнамеряват да положат своето вдъхновение в нозете на публиката. От 16 до 20 октомври Главната улица в града ще бъде превърната в хоризонтална стихосбирка. Стиховете на 16 български поети ще бъдат залепени по протежение на най-дългата пешеходна улица в Европа, както твърдят местните патриоти.

В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще вървят по около 2 км поезия, ще четат стихове, ще забавят крачка, съсредоточени в строфите на Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

Повечето авторите не само пишат стихове, но създават и графики, колажи, инсталации, участват в пърформанси. Тяхна отправна точка е абстрахирането от качеството и външната форма на изпълнението на произведението и фокусирането в неговия смисъл, оргиналност на концепцията и върху структуриращия творбата конспект, казват организаторите на своеобразната изложба.

Идеята е на писателя и поет Борис Роканов, част от „Манускрипта 39“ – проект, който събира българската поезия и черно-бялата живопис и ги представя в градска среда. Събитието е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах