Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Затварят офисите на „Труд“, журналистите в гражданско неподчинение

Главният редактор Петьо Блъсков определи действията на държавата като политическа репресия

Главният редактор Петьо Блъсков получи заповед от  Министерството на културата да освободи помещенията, заети от „Труд“. - Затварят офисите на „Труд“, журналистите в гражданско неподчинение

Главният редактор Петьо Блъсков получи заповед от Министерството на културата да освободи помещенията, заети от „Труд“.

Офисите, които „Труд“ заема в Музея на социалистическото изкуство до КАТ в столицата, днес бяха затворени. От Министерството на културата, стопанин на помещенията, твърдят, че медията не е платила наеми за тях в размер на около 150 хил. лв. Главният редактор Петьо Блъсков казва обратното и определи действията на министерството като репресия.

Придружени от полицаи, Светослав Трайков от МК и представител на областната управа представиха на Блъсков заповедта на министъра на културата Велислав Минеков за запечатване на офисите. Трайков заяви пред медиите, че „Труд“ може да си търси правата в съда и уточни, че медията няма договорни отношения с Министерство на културата. Редакцията има 7-дневен срок да се изнесе, иначе вещите им ще бъдат изнесени от офисите принудително.

Според Петьо Блъсков действията на Минеков са политическа репресия и обяви гражданско неподчинение, заявявайки, че никой от журналистите няма да напусне редакцията.

„Има политическа репресия срещу един опозиционен вестник. Това е простият факт и те се крият зад наемните отношения на фирмата, която е реалният наемател, че редакцията на „Труд“ не е тук. Наемателят не е преотдал имота, няма преотдаване, няма нищо. Няма никаква причина този договор да бъде спрян“, твърди Блъсков.

През август служебният министър на културата проф. Велислав Минеков уведоми с писмо медията да напусне офисите в музея заради дължими наеми. Тогава става ясно, че фирмата, която издава в. „Труд“ – „Труд медия“ ЕООД, собственост на Петьо Христов Блъсков – няма договор с Министерство на културата. От 2015 г. Министерството на културата има сключен договор с фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД, съобщиха от МК. Тя е собственост на сина на Петьо Блъсков. От датата на сключване на договора до днес „Южен кръст 2001“ е некоректен платец, заявиха от министерството, като уточниха, че задълженията към онзи момента се равняват на 149 450, 59 лв. Договорът не дава право на преотдаване на помещенията, а освен това през цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата, твърдят от МК.

Няколко пъти министерството е изпращало покани за доброволно изпълнение – Вежди Рашидов е изпратил такава още през 2016 г., а през 2017 г. го прави и служебният министър Рашко Младенов. През 2018 г. министър Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел, твърдят от Министерство на културата.

През август министър Минеков съобщи, че ще даде време на в. „Труд“ да се изнесе и да намери нови офиси.

Всичко по темата ИЗВЕЖДАНЕ НА В. „ТРУД“ ОТ МУЗЕЯ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗКУСТВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах