Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жалба срещу Уорън Бийти за изнасилване на малолетна през 1973 г.

Актьорът се възползвал от статута си на холивудска звезда, за да принуди ищцата за сексуални взаимоотношения

Уорън Бийти със съпругата си Анет Бенинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жалба срещу Уорън Бийти за изнасилване на малолетна през 1973 г.

Уорън Бийти със съпругата си Анет Бенинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жалба срещу Уорън Бийти бе подадена тази седмица във Върховния съд на Лос Анджелис. В нея актьорът е обвинен, че е извършил принудителен сексуален акт с малолетна. Ищец е Кристина Хирш, която твърди, че актьорът я изнасилил през 1973 г., когато той бил на 35 години, а тя само на 14. Името на Бийти не се споменава директно, но подсъдимият е описан като „уважаван и добре познат актьор и продуцент“, номиниран за „Оскар“ за ролята си в „Бони и Клайд“ от 1967 г., пише „Гардиън“.

Хирш се срещнала с Бийти на снимачната площадка на филм през 1973 г., като той ѝ отделял „прекалено внимание“, правил коментари за външния ѝ вид и ѝ дал телефонния си номер. Самият Бийти я търсил по телефона няколко пъти, канил я в хотелската си стая, развеждал я с колата си, предлагал помощта си за домашното ѝ и няколко пъти си позволил да коментира загубата на девствеността ѝ.

Днес на 85, тогава Бийти „използвал позицията и статута си на възрастен и на холивудска звезда, за да подтикне ищцата към сексуални контакти няколко пъти, включително орален секс, симулиран сексуален акт и най-после, за да принуди за сексуален контакт малолетното момиче“, се казва в жалбата. Хирш била „първоначално развълнувана“ от вниманието към нея и вярвала, че двамата са в романтична връзка, уточнява се още в документите.

Хирш търси обезщетение за психологически и емоционални щети, сумата не се уточнява.

„В резултат на малтретирането от обвиняемия, ищцата е изпитвала затруднения в личния си живот, като например проблеми с доверието и контрола – се чете още в жалбата. – Тези чувства предизвикват у ищцата допълнителен емоционален стрес, чувство за вина, тревожност, нервност и страх.“

В случая давността на описаната случка не е проблем за съдебния процес, тъй като Хирш се възползва от закон, приет в Калифорния през 2019 г., който позволява на ищците да повдигат обвинения за сексуален тормоз и насилие над деца и малолетни, независимо от годината на случването. Законът трае само три години и последната възможност за ищците да повдигнат обвинения по него ще изтече на 1 януари.

Бийти засега не е коментирал обвинението.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg