Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жалко за Вълка. „Ну, погоди!“ от гледна точка на съвременната етика

Задават се 26 нови епизода на популярната съветска анимация

Защитавайки се, Заека открито се присмива на Вълка, причинявайки му най-разнообразни страдания. - Жалко за Вълка. „Ну, погоди!“ от гледна точка на съвременната етика

Защитавайки се, Заека открито се присмива на Вълка, причинявайки му най-разнообразни страдания.

Тази седмица имаме две забележителни новини от света на анимацията – американската компания „Дисни” реши да придружи старите си филми с предупреждение, че е възможно да не отговарят на съвременните културни стандарти, а руският „Союзмультфильм” обяви излизането на 26 нови епизода на „Ну, погоди!“. В тази връзка редакторите от руската секция на Би Би Си са решили да проверят доколко шедьовърът на съветската анимация съответства на съвременните културни стандарти.

С тази цел събират остарели (или напротив, по тяхно мнение изпреварили времето си) моменти от съветската анимация и се обръщат за коментар към публициста Иван Давидов и културолога Оксана Мороз, специалисти по новата етика. Двамата не вярват в обозримо бъдеще да е възможно „Ну, погоди!“ да се сдобие с предупреждение за възможно неспазване на културните стандарти.

Ето и „провиненията” от гледна точка на днешните разбирания в САЩ и Европа, открити от специалистите в „Ну, погоди!”:

Култура на насилието/Жестокост

Преди всичко съветският анимационен филм изглежда изключително жесток. Вълка го бият, удрят го с ток и какво ли още не – и това е представено като норма, развеселяваща зрителите. Самата сюжетна схема изглежда доста странно от съвременна гледна точка. Да, вълкът иска да изяде Заека, но това е биологична обусловеност – той трябва да яде, все пак. Вълка обаче не показва никаква допълнителна жестокост, което не може да се каже за Заека. Защитавайки се, той открито се присмива на Вълка, причинявайки му най-разнообразни страдания.

Вълка е роден хищник, вината, че е отрицателен герой, не е негова, но във филма това е достатъчно, за да обясни защо е „нормално“ да бъде подлаган на бой и унижения.

Полова неравнопоставеност

Спомняте ли си женските герои във филма? Те наистина са много малко и има само едно запомнящо се изображение. Но имайте предвид, че представянето на жената като свиня е класически културен стереотип. Толкова мазнини. „Дисни” не биха го пуснали, но в „Мъпет шоу“ имаме същия проблем с Мис Пиги. Като цяло в „Ну, погоди!“ женските герои са много малко.

Сексизъм

И отново за свинята – защото ако не е по бански костюм, тя е с къса поличка. Но това може да се приеме и за позитивно отношение към наднормените тела.

Тормоз

Макар и вече да защитихме Вълка, трябва да признаем, че ловът на Заека понякога се съчетава с доста нееоднозначни попълзновения. Впрочем, в това отношение и Заека не изостава. Ако трябва да им пишем бележки за спазване на телесна неприкосновеност – и двамата ще получат двойки.

Полова нееднозначност

В едно отношение обаче „Ну, погоди!“ явно е изпреварил своето време. Знаете ли, например, какъв от какъв пол е Заека? Озвучава го актрисата Надежда Румянцева, той подчертано използва руж (а ако се сещате за кадрите на плажа, там имаше само женски герои). И, честно казано, отношенията между Заека и Вълка все още далеч не са от хетеронормативните.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах