Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жителите срещу туристите в Барселона: Не искаме да станем като Венеция

Стълпотворение в Испания - 16 милиона души са я посетили от началото на 2015-а, четвърт от тях са били в града на Гауди

Сред най-атрактивните за туристите места в Барселона е паркът Гюел, проектиран от великия испански архитект Антонио Гауди. - Жителите срещу туристите в Барселона: Не искаме да станем като Венеция

Сред най-атрактивните за туристите места в Барселона е паркът Гюел, проектиран от великия испански архитект Антонио Гауди.

Срещу масовия туризъм в Барселона протестират вече няколко пъти жителите на града, особено тези от пристанищния квартал „Барселонета“ и очевидно исканията им са били чути от бъдещия им кмет Ада Колау.

„Ситуацията е извън контрол в най-посещаваните от туристите места – заяви Колау пред вестник „Ел Паис“. – Трябва да се приложи мораториум върху новопостроените хотели и бюрата за туристическо настаняване и да се предприеме превантивна политика, за избягване безредиците като в „Сиютат Веля“ (най-старата част на града, която включва четири квартала, един от които е „Барселонета“). Ние вече преживяхме негативните последици от един строителен бум, време да предотвратим тези от туристическия бум.”

Темата е твърде чувствителна за гражданите, а туризмът е едно от основните икономически пера на града. 16 милиона туристи са посетили Испания от началото на 2015 г. досега, повечето от тях са британци, французи и германци – една четвърт от тях са избрали Каталуния и най-вече Барселона.

Идеята е да се прекратят новоиздадените разрешения за хотели в някои квартали на града в продължение близките шест месеца, докато се изработи трайно решение.

„Ако не искаме да се превърнем в една Венеция, ние трябва да ограничим по някакъв начин туристите. Можем да се разрастваме, но не знам докъде”, коментира Ада Колау, която понастоящем преговаря с левите партии, за да се наложи окончателно като кмет на града.

Тя получи най-много гласове в местните избори от 24 май, но както и в повечето испански градове, не постигна пълно мнозинство, което я принуждава да се коалира с другите партии. Нейната партия „Барселона ен Кому” (Барселона за всички), лява коалиция, в която участва и Движението „Подемос” (Ние можем), трябва да изпълни някои условия, за да събере необходимата подкрепа – включително и да се обяви за независимостта на Каталуния.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90