Зоуи Салдана се извинява за ролята на Нина Симон

Някой друг трябва да разкаже нейната история, признава актрисата четири години по-късно

Зоуи Салдана като Нина Симон във филма от 2016-а - Зоуи Салдана се извинява за ролята на Нина Симон

Зоуи Салдана като Нина Симон във филма от 2016-а

„Не трябваше да играя Нина“, казва актрисата Зоуи Салдана в интервю пред Стивън Каналс, създател на токшоуто „Pose“ в Инстаграм.

„Много съжалявам. Днес осъзнавам това и никога повече няма да го направя. Тя е един от нашите велики личности, някой друг трябва да разкаже нейната история“, твърди Салдана.

Салдана е с доминикански и пуерторикански произход и използва грим за потъмняване на кожата за ролята на Симон, както и протеза за нос. През 2012 г., когато беше обявен кастингът, дъщерята на певицата Лиза Симон Кели похвали актьорската игра на Салдана, но отбеляза:

„Като външност това не е най-добрият избор“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Лиза Симон призова актьори с „красиви, пищни устни и широки носове“ да играят майка ѝ.

През 2016 г. в официалния акаунт в Туитър, управляван от наследниците на Симон, бе написан призив, адресиран до Салдана:

„Моля, извадете името на Нина от устата си. До края на живота си“.

След обвинения за използването на грим за потъмняване на кожата, Салдана първоначално защитаваше правото си да изиграе ролята на Симон, казвайки:

„Ако Елизабет Тейлър може да бъде Клеопатра, аз мога да бъда Нина. Няма значение колко критика ще получа за това. Ще почитам и уважавам черната си общност, защото това съм аз“.

Сега, в новото си интервю, Салдана е на друго мнение:

„Тогава си мислех, че имам разрешение, защото съм чернокожа жена. И аз съм. Но това беше Нина Симон. И Нина имаше живот, и тя имаше кариера, които трябваше да бъдат и трябва да бъдат почитани до най-специфичния детайл, защото беше особено изчерпателна личност. Трябваше да направя всичко по силите си със средствата, които имах преди 10 години, които бяха различни средства, но въпреки това бяха средства. Трябваше да направя всичко по силите си, за да намеря чернокожа жена за ролята, която да изиграе перфектна чернокожа жена“.

Освен спора за кастинга, филмът получи ниски оценки от критиката. Неговият сценарист и режисьор Синтия Морт съди продуцентите на „Нина“ заради това, че са редактирали филма без нейното участие. По-късно тя се отказва от делото и дава на филма благословия с думите:

„Съществуват различни виждания за това, което филмът можеше да бъде и би трябвало да бъде. Освен това, мисля, че Зоуи беше невероятна… Гордея се с голяма част от филма“.

Истинската Нина Симон:

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах