Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

14 февруари: Успение на св. Трифон-Валентин философ

Днес е Успението на св. Константин-Кирил Философ, брат на св. Методий, равноапостол и просветител на моравските славяни. Снимка: Румен Добрев - 14 февруари: Успение на св. Трифон-Валентин философ

Днес е Успението на св. Константин-Кирил Философ, брат на св. Методий, равноапостол и просветител на моравските славяни. Снимка: Румен Добрев

Освен ако не искате да празнувате Успение на св. Трифон-Валентин философ, днес ще трябва да се примирите с един от няколкото възможни празника. Денят на светеца на лозите беше преди две седмици.

842 г. Внуците на Карл Велики Карл Плешиви и Лудвиг Германски полагат Страсбургската клетва за взаимопомощ срещу третия си брат Лотар. Това е рождената дата на старофренския език, защото тестът на Страсбургската клетва е първият известен френски текст изобщо.

1076 г. Папа Григорий VІІ отлъчва император Хайнрих ІV от Църквата. По-късно императорът ще се покае и ще демонстрира подчинението си пред папата, оставайки три дни на колене бос в снега през замъка Каноса в Италия.

1502 г. Испанските крале Фернандо и Исабел заповядват всички евреи от Гренада да приемат християнството или да напуснат Полуострова. В резултат много испански евреи се заселват в Османската империя, включително сред българите в Солун и София.

1779 г. Изследователят капитан Джеймс Кук е убит от диваци на Хавайските острови.

1804 г. Караджордже вдига антиосманското въстание, от което ще възникне модерна Сърбия.

1912 г. Аризона е приета като 48-ия американски щат.

1922 г. Джеймс Джойс публикува романа „Одисей“.

1949 г. За първи път започва заседание на израелския Кнесет (Парламентът на Израел).

1956 г. Никита Хрушчов развенчава Сталин три години след смъртта му.

1989 г. Иранският аятоллах Хомейни издава смъртна присъда на писателя Салман Рушди заради романа „Сатанински строфи“, в който пророкът Мохамед е показан като обикновен човек, изпълнен със съмнения и страхове.

1994 г. България за първи път се включва в инициатива на НАТО. В Русия е екзекутиран серийният убиец Андрей Чикатило.

2005 г. Тогава беше стартиран YouTube. Пуснахте ли си музика на работа днес?

Рождени дни

1368 г. Сигизмунд Люксембургски, крал на Унгария, император на Германия, водач на провалилия се антиосмански крастоносен поход от 1396-а, завършил с Никополската битка и с окончателното покоряване на Видинското царство от Баязид І. Сигизмунд има повече успех в преодоляването на Западната схизма.

1890 г. Тодор Павлов, философ и един от тримата нови регенти на България, издигнати от ОФ след 9 септември 1944-а.

1967 г. Българската тенисистка Мануела Малеева, достигнала трето място в световната ранглиста. Победата на Григор Димитров на „София оупън“ може да се сметне за подранил подарък. Честито и на двамата!

Починали

1400 г. Ричард ІІ Английски, свален от Хенри ІV и затворен в замъка Понтефракт.

1891 г. Генерал Уилям Текумзе Шърман, един от военачалниците на Съюза (Севера) в американската Гражданска война.

1975 г. Пелъм Гейбриъл Удхауз, един от най-плодовитите автори на комични разкази и романи от ХХ в.

Празници

Може би мислите, че днес е Денят на св. Трифон, покровителя на лозарите? Това е заблуда. Празникът на този светец се пада на 14 февруари стар стил, което отговаря на нашия 1 февруари, тоест е минал преди две седмици. Днес обаче е Успението на св. Константин-Кирил Философ, брат на св. Методий, равноапостол и просветител на моравските славяни. За по-фриволно настроените е и Валентиновден. Може би най-благочестивите ще останат изненадани, че източната Църква също признава светостта на раннохристиянския свещеник и мъченик Валентин, намерил възможност да венчава влюбени дори докато е чакал смъртната си присъда в затвора по време на римските гонения срещу първите християни.

Разбира се, целувките и виното не се изключват взаимно, така че наздраве и се обичайте!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах