Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

90 евро глоба във Франция за подсвиркване след жена

Властите признават, че няма да е лесно да хващат нарушителите по време на деянието

Във Франция ще налагат глоба за сексистки подвиквания и коментари на публично място. А у нас подсвиркването след жените е напълно безплатно. Снимка: Емил Л. Георгиев - 90 евро глоба във Франция за подсвиркване след жена

Във Франция ще налагат глоба за сексистки подвиквания и коментари на публично място. А у нас подсвиркването след жените е напълно безплатно. Снимка: Емил Л. Георгиев

Сексуалният тормоз по улиците на Франция и в обществения транспорт ще бъде наказван с глоба на място от 90 евро. Говорител на френското правителството обаче призна, че практически залавянето на нарушителите ще бъде трудно.

Правителственият говорител Бенжамен Гриво потвърди, че глобата за тормоз по улицата ще започва от 90 евро, в съответствие с решение на парламента, което препоръчва наказанието да е между 90 и 750 евро в зависимост от това колко бързо плаща нарушителят, съобщава RFI.

В интервю за телевизия BFM Гриво посочи проучване от 2016 г. според което 87% от жените, използващи обществения транспорт, признават, че са претърпели тормоз във вид на подсвирквания, коментари за външния им вид, настойчиво взиране или притискане към тях. Само 2% са подали оплаквания, въпреки че в 86 процента от случаите е имало свидетели.

„Ние трябва да сложим край на това“, каза Гриво.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Президентът Еманюел Макрон обяви за приоритет борбата срещу сексизма и хищническото поведение.

В понеделник правителството потвърди плановете си да определи като минимална възраст за сексуално съгласие 15 години, след публичен протест срещу мъж, който бе оправдан по обвинение в изнасилване на 11-годишно момиче, след като съдът е установил, че момичето е било съгласно.

Законопроектаът, криминализиращ сексистки забележки или жестове на обществени места, ще бъде публикуван по-късно този месец.

Парижкото метро вече е започнало редовно да информира пътуващите за денонощни телефонни номера за спешни случаи, на които засегнатите да се обаждат и да съобщават за инциденти.

Гриво призна, че за полицията няма да е лесно да хваща нарушителите по време на деянието – „Но това е по-добре от нищо“, каза той.

Министърът на половото равноправие Марлен Шиапа очаква, че дори само „символичното значение“ на новия закон ще има известен възпиращ ефект.

Белгия и Португалия са сред европейските страни, които вече са въвели санкции за словесно сексуално насилие – но със смесени резултати. В Белгия нарушителите рискуват до една година затвор.

Гриво каза, че Франция ще се опита да се възползва от опита на другите страни „какво работи и какво не“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах