Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Актьорската школа на Лий Страсбърг с курс у нас

Води го Пол Ръш, в онлайн мастър клас ще се включи Томас Съливан – един от най-значимите кастинг директори в Холивуд

Пол Ръш (в средата) с участниците в първия уъркшоп на института „Лий Страсбърг“ в София. - Актьорската школа на Лий Страсбърг с курс у нас

Пол Ръш (в средата) с участниците в първия уъркшоп на института „Лий Страсбърг“ в София.

Лосанджелиската актьорска школа на Лий Страсбърг, възпитала актьори като Мерилин Монро, Ал Пачино, Пол Нюман, Аджелина Джоли, Алек Болдуин, Скарлет Йохансон и много, много други, стъпи в София. Уъркшопът „Метод“ ще се проведе за пет седмици, воден от Пол Ръш, преподавател от института „Лий Страсбърг“.

В курса се обучават общо 16 актьори, сред които Калин Врачански, Стефани Ивайло, Ирен Кривошиева, Жаклин Георгиева, Ясен Атанасов, както и студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Освен български актьори, уъркшопът на „Лий Страсбърг“ има и международни участници, които пристигнаха в София специално за курса. Един от завършилите у нас ще получи пълна стипендия, покриваща едногодишно обучение в института в Лос Анджелис.

Уъркшопът започна на 13 юни и ще продължи до 17 юли. Основното обучение се води от Пол Ръш, преподавател от института „Лий Страсбърг“ и член на „The Actors Studio“. Директор на института днес е Дейвид Страсбърг, син на Лий Страсбърг – той ще се включи в обучението в последната му седмица с онлайн мастър клас. Актьорите ще имат възможност да преминат и през специален онлайн мастър клас с Томас Съливан – един от най-значимите кастинг директори на Холивуд, направил кастинга и на спечелилия „Оскар“ филм „Зелената книга“.

„Поздравявам ви за участието в този уъркшоп – обърна се към участниците Мирослав Боршош, заместник-кмет по културата за София. – Ценим вашите усилия да надграждате уменията си в професията. Вие сте търсещи хора, а ние подкрепяме и винаги ще бъдем партньори на проекти именно за хора, които искат да се развиват. Вярвам, че тази инициатива ще ви е изключително полезна.“

„Методът“ е познат на актьорите от години, самият Лий Страсбърг не дава точна дефиниция, но го описва като „това, което всички актьори правят, когато играят добре“. Представлява набор от техники, които максимално доближават актьора до персонажа, който трябва да изиграе до степен, в която актьорът може да се припознае в действията, мотивацията и емоциите на героя си. За основоположник на „Метода“ се смята руският актьор и режисьор Константин Станиславски, но за трите колони на успешното приложение на техниката на актьор се смятат трима души, сред които е Лий Страсбърг. Той изследва най-вече психологическите аспекти на „метод“ играта.

Организатор на курса в София е Кристина Верославова. Проектът е подкрепен от Столична Община – Програма „Култура“. Партньор е Международно висше бизнес училище в София, което предоставя базата си за провеждането на занятията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС