VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Автографи на Бродски и Зощенко на търг в помощ на най-старото лит. списание в Русия

Сред реликвите - колекционерски „самиздат“ с пет тома поезия на Йосиф Бродски

Подписът на Йосиф Бродски в горния ляв ъгъл на фирмен плик на Мичиганския университет - първото писмо, изпратено от поета до родината след емиграцията му. Снимка: Аукционна къща „12-тият стол“ - Автографи на Бродски и Зощенко на търг в помощ на най-старото лит. списание в Русия

Подписът на Йосиф Бродски в горния ляв ъгъл на фирмен плик на Мичиганския университет - първото писмо, изпратено от поета до родината след емиграцията му. Снимка: Аукционна къща „12-тият стол“

Автографи на Йосиф Бродски, Михаил Зощенко, Сергей Довлатов и други видни руски писатели върху броеве на сп. „Звезда“ ще бъдат предложени на търг в Москва, съобщават от аукционна къща „12-тият стол“. Средствата, спечелени на аукциона, ще бъдат предоставени на списанието – най-старото литературно издание в Русия. 

Сред предметите, за които ще се наддава на 22 април, е и единствено по рода си издание на списание с първата публикация на фрагмент от все още ненаписания по това време „Реквием“ на Анна Ахматова. Аукционът ще предложи на ценителите непознати и забравени публикации за Бродски в съветската и емигрантската преса, както и колекционерски екземпляр от „самиздат“ на петте тома „Незагубена поезия“ от Йосиф Бродски, съставен от поета Владимир Марамзин.

Специално за аукциона един от най-добрите руски поети на ХХ век Александър Кушнер е подготвил ръкописи, написани по повода, които ще се продават в комплект със сборника със знаменитото му стихотворение „Времената не избират“.

Списание „Звезда“ излиза в Санкт Петербург без прекъсване вече 95 години. От основаването му през 1924 г. в него са публикувани над 20 хиляди произведения на повече от 10 хиляди автори, сред които Максим Горки, Анна Ахматова, Михаил Зощенко, Осип Манделщам, Борис Пастернак, Николай Заболоцки и много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg