Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Азнавур предлага Франция да съживи селата си с имигранти

Държат чужденците в гета, а те могат да възстановят реално живота си, обяснява певецът

Шарл Азнавур споменал пред президента Франсоа Оланд идеята си. „Бях чут, но като че ли не и разбран”, отбелязва певецът. - Азнавур предлага Франция да съживи селата си с имигранти

Шарл Азнавур споменал пред президента Франсоа Оланд идеята си. „Бях чут, но като че ли не и разбран”, отбелязва певецът.

На пиедестала на своите 90 години Шарл Азнавур все още има многобройни проекти. По повод скорошното излизане на новия му албум Encores, певецът засегна в интервюто и тема, която силно го вълнува – обезлюдяването на френските села. Той е посветил и песен на наболелия проблем: Et moi je reste là (А аз оставам тук), пише „Льо Фигаро“.

„Имиграцията е факт, за нея се говори или добро, или лошо. Но ние не знаем какво да правим с нея. Могат да се съберат имигранти от най-различни националности, за да не се получат гета, а да се обживят селата. Би могло да им се даде възможност да възстановят живота там”, обяснява Азнавур. „Иска ми се тази инициатива да се нарича „Движението на Азнавур”, доверява още певецът за идеята си, за която споменал пред президента Франсоа Оланд. „Бях чут, но като че ли не и разбран”, отбелязва той.

В Encores патриархът на френския шансон споделя много свои спомени, например в песента „Кифлички с шоколад“. „Често казват, че песните ми са автобиографични. Тази песен е точно такава”, подчертава изпълнителят на „Ла Боем“. „Спомените лесно ме завладяват, а когато си бил едно мърляво хлапе, винаги се намира нещо, което да те върне към онези моменти”.

Азнавур дебютира на сцената, когато е едва на 9. „Навремето мислех само как да стана артист. Целта ми беше театърът, нищо друго; съдбата обаче пожела друго…”

В песента си „При Фани“ легендарният певец от френско-арменски произход отдава почит на своята майка. Песента разказва за съпротивата по време на окупацията. Измислената героиня въплъщава „пожертваната младост, за която вече никой не се сеща. Майка ми прекарваше оръжия в детската количка, и тя можеше да бъде една пожертвана Фани”.

Албумът, който съдържа 12 нови песни, ще излезе на 6 май 2015 г. Азнавур ще изнесе поредица концерти в Париж между 15 и 27 септември т.г. За първи път в своята кариера той ще пее в залата на Двореца на спорта.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg