Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Българският П.Е.Н-център: Изложбата пред РКИЦ е фалшификация

Български писатели искат реакция на правителството за руската изложба, посветена на 24 май

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков - Българският П.Е.Н-център: Изложбата пред РКИЦ е фалшификация

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков

Протестна нота до посолството на Руската федерация у нас по повод изложбата пред Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София предлага българският П.Е.Н.-център. В декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и министъра на културата Боил Банов, писателите от П.Е.Н.-центъра изразяват възмущение от фалшификацията на културно-историческите факти в експозицията.

Предлагаме ви целия текст на декларацията.

Декларация

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаема г-жо Захариева,
Уважаеми г-н Банов,

От името на Българския П.Е.Н.-център, ние, подписалите тази декларация, изразяваме своето възмущение по повод фалшификацията на културно-историческите факти, представени в експозиция пред Руския културно-информационен център под заглавие „Изворът на славянската култура“.
Недопустимо е в центъра на София, при това на най-светлия български празник, да се лансира внушение, че България няма принос за създаването на глаголицата и кирилицата, нито за превода на литургичната литература от гръцки на старобългарски език и нейното разпространение на изток и запад в Европа. Изложбата изобилства от неверни факти: Кирил и Методий са представени като „реформатори на славянската азбука и създатели на църковно-славянски език”, двамата братя даже са обявени за „разпространители на староруски език и култура”, което е абсолютна измислица. Такъв език не е съществувал в IX век. Цялата изложба е откровена фалшификация, провокация към нашата памет и държавност, гавра с българския принос в световната култура.

Както отбеляза проф. Кирил Топалов по БНТ, „това не е случайно, прави се опит да се отмъсти на България, един вид да се върне в „правия път”. Вероятно кураторът на изложбата и ръководството на РКИЦ служат на определени външно-политически интереси в опит да се предизвика дипломатически скандал.

Българската интелигенция няма право да мълчи в такъв момент. Подписаните договори в ЕС и от Общото събрание на ООН (Международният пакт за икономически, социални и културни права) признават суверинитета на всяка страна-членка, но не само като политическа независимост, но и като духовна идентичност – с исторически доказани културни ценности.

С респект към Вашата отговорна мисия предлагаме да се изпрати протестна нота до посолството на Руската федерация по повод тази манипулативна акция.

Подписи под текста са поставили председателят на П.Е.Н.-център България Здравка Евтимова и членовете: проф. Кирил Топалов, проф. Светлозар Игов, проф. Вера Ганчева, проф. Амелия Личева, проф. Людмил Димитров, проф. Людмила Григорова, Аксиния Михайлова, Анжела Димчева, Атанас Капралов, Ахмет Емин Атасой, Деян Енев, Захари Карабашлиев, Златка Тименова, Кристин Димитрова, Маргарит Жеков, Милена Фучеджиева, Огнян Стамболиев, Петър Чухов, Рада Шарланджиева, Румен Шомов, Светла Георгиева, Хайри Хамдан, Александра Ивойлова, Александър Гочев.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах