Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българският П.Е.Н-център: Изложбата пред РКИЦ е фалшификация

Български писатели искат реакция на правителството за руската изложба, посветена на 24 май

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков - Българският П.Е.Н-център: Изложбата пред РКИЦ е фалшификация

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков

Протестна нота до посолството на Руската федерация у нас по повод изложбата пред Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София предлага българският П.Е.Н.-център. В декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и министъра на културата Боил Банов, писателите от П.Е.Н.-центъра изразяват възмущение от фалшификацията на културно-историческите факти в експозицията.

Предлагаме ви целия текст на декларацията.

Декларация

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаема г-жо Захариева,
Уважаеми г-н Банов,

От името на Българския П.Е.Н.-център, ние, подписалите тази декларация, изразяваме своето възмущение по повод фалшификацията на културно-историческите факти, представени в експозиция пред Руския културно-информационен център под заглавие „Изворът на славянската култура“.
Недопустимо е в центъра на София, при това на най-светлия български празник, да се лансира внушение, че България няма принос за създаването на глаголицата и кирилицата, нито за превода на литургичната литература от гръцки на старобългарски език и нейното разпространение на изток и запад в Европа. Изложбата изобилства от неверни факти: Кирил и Методий са представени като „реформатори на славянската азбука и създатели на църковно-славянски език”, двамата братя даже са обявени за „разпространители на староруски език и култура”, което е абсолютна измислица. Такъв език не е съществувал в IX век. Цялата изложба е откровена фалшификация, провокация към нашата памет и държавност, гавра с българския принос в световната култура.

Както отбеляза проф. Кирил Топалов по БНТ, „това не е случайно, прави се опит да се отмъсти на България, един вид да се върне в „правия път”. Вероятно кураторът на изложбата и ръководството на РКИЦ служат на определени външно-политически интереси в опит да се предизвика дипломатически скандал.

Българската интелигенция няма право да мълчи в такъв момент. Подписаните договори в ЕС и от Общото събрание на ООН (Международният пакт за икономически, социални и културни права) признават суверинитета на всяка страна-членка, но не само като политическа независимост, но и като духовна идентичност – с исторически доказани културни ценности.

С респект към Вашата отговорна мисия предлагаме да се изпрати протестна нота до посолството на Руската федерация по повод тази манипулативна акция.

Подписи под текста са поставили председателят на П.Е.Н.-център България Здравка Евтимова и членовете: проф. Кирил Топалов, проф. Светлозар Игов, проф. Вера Ганчева, проф. Амелия Личева, проф. Людмил Димитров, проф. Людмила Григорова, Аксиния Михайлова, Анжела Димчева, Атанас Капралов, Ахмет Емин Атасой, Деян Енев, Захари Карабашлиев, Златка Тименова, Кристин Димитрова, Маргарит Жеков, Милена Фучеджиева, Огнян Стамболиев, Петър Чухов, Рада Шарланджиева, Румен Шомов, Светла Георгиева, Хайри Хамдан, Александра Ивойлова, Александър Гочев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах