Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Банкси до Рембранд в исторически търг на „Сотбис“ (видео)

„От Рембранд до Рихтер“ - аукцион с творби, които скоро или никога не са се появявали на свободния пазар

Автопортретът на Рембранд ван Рейн от 1632 г., не успя да надмине предварителната си оценка и се продаде за близо $19 млн.
Репродукция: „Сотбис“ - Банкси до Рембранд в исторически търг на „Сотбис“ (видео)

Автопортретът на Рембранд ван Рейн от 1632 г., не успя да надмине предварителната си оценка и се продаде за близо $19 млн. Репродукция: „Сотбис“

Пикасо, Рембранд, Джакомети, Банкси и Франсис Бейкън са сред творците, чиито произведения ще бъдат предложени на едно от най-големите събития в света на арт търговията – аукциона „От Рембранд до Рихтер“ на „Сотбис“. Необичайният търг покрива 500 години история на изкуството, започвайки от Рембранд – първия модерен художник, до Герхард Рихтер, един от най-великите съвременни творци, прочул се, интерпретирайки стари шедьоври.

Аукционът, който започва на 28 юли в Лондон, ще предложи най-доброто от старите майстори, импресионизма и модернизма, следвоенното британско изкуство и съвремието. Преди търга картините може да се видят в галерията на „Сотбис“ в британската столица. Въпреки че покриват италианския Ренесанс, преминават през раждането на модернизма и свършват с инвазията на попарта и постмодерния абстракционизъм, 70-те произведенията са така изложени, че зрителят открива неочаквани връзки между епохите.

Поради големия интерес към събитието на 28 юли и ограниченията в пътуването, наложени заради пандемията от коронавирус, „Сотбис“ засне едночасова разходка из колекцията с интересни факти за всеки експонат.

Почти две трети от творбите никога преди не са предлагани на търг, а от останалите около 70% не са се появявали на пазара от 20 или повече години. Сред по-интересните експонати са „Спящата жена“, изящен портрет от Пикасо на неговата муза и любима Мари-Терез Уолтър. Рисувано с въглен през 1931 г., платното е неизвестно на широката публика, тъй като до смъртта си художникът го пази за себе си. Произведението е оценено между 6 и 9 млн. паунда.

Вижте още: СКЪП ЗА ПИКАСО ПОРТРЕТ НА ЛЮБИМАТА МУ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА ТЪРГ

За продан ще бъде предложен и шедьовър на Рембранд – един от неговите 41 автопортрета, оцелели до наши дни, но този е един от трите, съхранявани в частна колекция, затова сред малкото, които е възможно да се появят за продан. Рисувано през 1632 г., платното е оценено между 12 и 16 млн. паунда.

Търгът предлага и триптиха „Средиземно море“ на Банкси от 2017 г., вдъхновен от бежанската криза. Вълните и романтичният залез на фон са придружени от оранжеви спасителни жилетки на преден план, препратка към стотиците загубени животи на бежанци, тръгнали на обречено пътешествие в опит да стигнат границите на Европа. Произведението е оценено между 800 хил. и 1,2 млн. паунда.

Банкси, триптих „Средиземно море“, 2017 г. Снимка: „Сотбис“

Сред най-интересните произведения е и „Жена с червена шапка“ на Жоан Миро и Фера от 1927 г. Наддаването за картината – част от сериията платна с фигури на ярък син фон – се очаква да бъде между 20 и 30 млн. паунда. Това е и най-скъпо оценената творба в сбирката.

Жоан Миро, „Жена с червена шапка“, 1927 г. Репродукция: „Сотбис“

Много от платната в експозицията и търга, който ще последва, са с история. Струва си да се отбележи „Изглед над рова на „Цвингер“ от Бернадо Белото – картина на еврейски арт колекционер, заграбена по време на Втората световна война за арт колекцията на Хитлер.

ПЕЙЗАЖ, ЗАГРАБЕН ЗА АРТ КОЛЕКЦИЯТА НА ХИТЛЕР, ОТИВА НА ТЪРГ

Герхард Рихтер, един от живописците в заглавието на аукциона, е представен с творбата от четири части „Облаци“ (с оценка между 9 и 12 млн. паунда). Предлагат се още „Прашка“ на Жан-Мишел Баския, „Селска сцена със селяни на гуляй“ на Питер Брьоел-младши, неозаглавена творба на Кийт Харинг, една от „Танцьорките“ на Анри Матис, „Басейн в дъждовен облачен ден“ на Дейвид Хокни, абстрактен натюрморт на Пабло Пикасо…

Пълният каталог на произведенията може да видите тук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС