Банкси и Рембранд дават тласък на търг на „Сотбис“, събрал $193 млн.

Редкият автопортрет на Рембранд се продаде за $18,7 млн.

Автопортретът на Рембранд ван Рейн от 1632 г., не успя да надмине предварителната си оценка и се продаде за близо $19 млн.
Репродукция: „Сотбис“ - Банкси и Рембранд дават тласък на търг на „Сотбис“, събрал $193 млн.

Автопортретът на Рембранд ван Рейн от 1632 г., не успя да надмине предварителната си оценка и се продаде за близо $19 млн. Репродукция: „Сотбис“

Произведения на изобразителното изкуство за близо 193 млн. долара бяха продадени на търга „От Рембранд до Рихтер“, проведен вечерта на 28 юли в Лондон, съобщиха от аукционната къща „Сотбис“. Пет от картините преминаха границата от 10 млн. долара.

Вижте още: БАНКСИ ДО РЕМБРАНД В ИСТОРИЧЕСКИ ТЪРГ НА „СОТБИС“

Най-скъп се оказа абстрактният портрет, нарисуван от испанския художник Хуан Миро, „Живопис (Жена с червена шапка)“. Картината бе продадена за 30,5 млн. долара.

Автопортретът на Рембранд, предложен на търга, постави рекорд. Той бе продаден за 18,7 млн. долара, с което стана най-скъпият автопортрет на холандския художник, продаван някога на аукцион. За картината са наддавали шестима колекционери. Предишният рекорд за автопортрет на Рембранд е поставен през 2003 г., когато той е бил продаден за 6,9 млн. британски паунда (ок. 8,9 млн. долара). Продадената вчера картина е нарисувана през 1632 г., когато художникът е бил едва 26-годишен. Тя се смята за много рядка, тъй като сред 80-те автопротрета, които Рембранд рисува, само в този и в още един той изобразява себе си в официални дрехи – с яка и черна шапка. Това е и само един от общо трите автопортрета на холандеца, които са частно притежание.

Америка за България

Два пъти по-скъпо от първоначалната оценка бе продаден и триптихът на Банкси, наречен „Изглед към Средиземно море. 2017“. Картините са нарисувани в стила на романтичните морски пейзажи от XIX век, към които са добавени изображения на спасителни жилетки и пояси върху морския бряг. След оживено наддаване триптихът бе продаден за 2,9 млн. долара при първоначална оценка от 1,5 млн. Средствата ще отидат за подобряване на оборудването на болницата във Витлеем, на западния бряг на река Йордан.

НЕОБИЧАЕН ТРИПТИХ НА БАНКСИ ЩЕ БЪДЕ ПРОДАДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛНО

Активно бе наддаването и за скулптурата „Стояща жена“ на Алберто Джакомети. Работата на швейцарския скулптор бе купена за 13,8 млн. долара. Над 10 млн. долара бяха дадени за още две картини – пейзаж на съвременния немски художник Герхард Рихтер и за абстрактен натюрморт на Фернан Леже.

Автопортрет на Пикасо, нарисуван с въглен, отиде при нов собственик срещу 9,4 млн. долара, а две творби на Василий Кандински струваха на купувача 1,6 млн.

Общо 71 творби бяха продадени от „Сотбис“ на този търг, допълват от аукционната къща.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах