Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Банкси и Рембранд дават тласък на търг на „Сотбис“, събрал $193 млн.

Редкият автопортрет на Рембранд се продаде за $18,7 млн.

Автопортретът на Рембранд ван Рейн от 1632 г., не успя да надмине предварителната си оценка и се продаде за близо $19 млн.
Репродукция: „Сотбис“ - Банкси и Рембранд дават тласък на търг на „Сотбис“, събрал $193 млн.

Автопортретът на Рембранд ван Рейн от 1632 г., не успя да надмине предварителната си оценка и се продаде за близо $19 млн. Репродукция: „Сотбис“

Произведения на изобразителното изкуство за близо 193 млн. долара бяха продадени на търга „От Рембранд до Рихтер“, проведен вечерта на 28 юли в Лондон, съобщиха от аукционната къща „Сотбис“. Пет от картините преминаха границата от 10 млн. долара.

Вижте още: БАНКСИ ДО РЕМБРАНД В ИСТОРИЧЕСКИ ТЪРГ НА „СОТБИС“

Най-скъп се оказа абстрактният портрет, нарисуван от испанския художник Хуан Миро, „Живопис (Жена с червена шапка)“. Картината бе продадена за 30,5 млн. долара.

Автопортретът на Рембранд, предложен на търга, постави рекорд. Той бе продаден за 18,7 млн. долара, с което стана най-скъпият автопортрет на холандския художник, продаван някога на аукцион. За картината са наддавали шестима колекционери. Предишният рекорд за автопортрет на Рембранд е поставен през 2003 г., когато той е бил продаден за 6,9 млн. британски паунда (ок. 8,9 млн. долара). Продадената вчера картина е нарисувана през 1632 г., когато художникът е бил едва 26-годишен. Тя се смята за много рядка, тъй като сред 80-те автопротрета, които Рембранд рисува, само в този и в още един той изобразява себе си в официални дрехи – с яка и черна шапка. Това е и само един от общо трите автопортрета на холандеца, които са частно притежание.

Два пъти по-скъпо от първоначалната оценка бе продаден и триптихът на Банкси, наречен „Изглед към Средиземно море. 2017“. Картините са нарисувани в стила на романтичните морски пейзажи от XIX век, към които са добавени изображения на спасителни жилетки и пояси върху морския бряг. След оживено наддаване триптихът бе продаден за 2,9 млн. долара при първоначална оценка от 1,5 млн. Средствата ще отидат за подобряване на оборудването на болницата във Витлеем, на западния бряг на река Йордан.

НЕОБИЧАЕН ТРИПТИХ НА БАНКСИ ЩЕ БЪДЕ ПРОДАДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛНО

Активно бе наддаването и за скулптурата „Стояща жена“ на Алберто Джакомети. Работата на швейцарския скулптор бе купена за 13,8 млн. долара. Над 10 млн. долара бяха дадени за още две картини – пейзаж на съвременния немски художник Герхард Рихтер и за абстрактен натюрморт на Фернан Леже.

Автопортрет на Пикасо, нарисуван с въглен, отиде при нов собственик срещу 9,4 млн. долара, а две творби на Василий Кандински струваха на купувача 1,6 млн.

Общо 71 творби бяха продадени от „Сотбис“ на този търг, допълват от аукционната къща.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах