Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Баришников към Серебренников: Ужасът и безобразията дълго ще владеят Русия

Талантът на вашите обвинители е талантът на палача, пише прочутият балетист, избягал през 70-те от СССР и никога незавърнал се в родината

„Мислех, че живеейки дълго в свободния свят, е лесно за забравиш за ужаса, безобразията и несправедливостта, които съществуваха, съществуват - и, страхувам се - още дълго ще съществуват в Русия“, споделя Михаил Баришников. - Баришников към Серебренников: Ужасът и безобразията дълго ще владеят Русия

„Мислех, че живеейки дълго в свободния свят, е лесно за забравиш за ужаса, безобразията и несправедливостта, които съществуваха, съществуват - и, страхувам се - още дълго ще съществуват в Русия“, споделя Михаил Баришников.

Големият балетист Михаил Баришников заяви публично своята подкрепа за Кирил Серебренников. Прочутият руски театрален режисьор, директор на Център „Гогол“, е под домашен арест, след като получи обвинение в съда за злоупотреба със средства. Стотици популярни личности от руската и световната сцена реагираха и мнозина от тях заклеймиха процеса като разправа срещу свободата на изразяване в Русия.

Бедите застигнаха Серебренников, малко след като през юли спектакълът му, посветен на легендарния балетист Рудолф Нуреев (1938 – 1993), бе свален ден преди премиерата в Болшой театър. Нуреев бе беглец от СССР, той бе първият съветски артист, обявен за „невъзвръщенец“. Подобна е съдбата и на Михаил Баришников – през 1974 г. балетистът бяга от Съветския съюз, установява се в Щатите и никога не се завръща в Русия.

Подкрепата си за Серебренников Баришников заяви чрез Борис Акунин. Писателят сподели на стената си във Фейсбук писмо, обяснявайки, че го прави по молба на балетиста, който не ползва социалните мрежи.

„Скъпи Кирил, пише ви Михаил Барышников, разбирайки за вашата изолация – пише Баришников. – Надявам се, че това писмо ще достигне до вас.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Често мисля за това какво се случва с вас и съм огорчен, разтревожен и развълнуван.

Спомням си нашата среща в Ню Йорк преди много години, както и неотдавнашните ни разговори по повод възможността да представите ваши спектакли в нашия Център (бел. ред. – арт център „Баришников“ в Ню Йорк). Надявам се, че тези проекти някога ще бъдат осъществени. Това е важно за всички – за вас, за вашите забележителни актьори, за нашата публика, за мен лично и за руския театър.

Мисля, че живеейки дълго в свободния свят, е лесно за забравиш за ужаса, безобразията и несправедливостта, които съществуваха, съществуват – и, страхувам се – още дълго ще съществуват в Русия.

Дръжте се, скъпи Кирил. Разбира се, вие знаете, че чиновниците, следователите, прокурорите и техните по-висшестоящи началници са дълбоко, порочно и непоправимо бездарни. Техният единствен талант е талантът на палача, който се изразява на фона на неограничена власт и маниакално мракобесие.

Издевателството над хората не пречи на чиновниците да спят добре. На тях са им непонятни творческите мъки на артиста, съмненията в собствените творчески сили в работния процес – над спектакъла, на снимачната площадка, на бялото платно или на балетния станок; тези страдания често са много по-болезнени и трагични от всяко физическо изтезание. Тези хора могат да затворят когото решат, да го унизят с необосновани обвинения, да направят от един човек публично посмешище. Но няма да им се получи.

Ще дойде ден, когато всичко това ще отмине и вие ще си спомняте с отвращение за неуспешния опит „да вкараш всички в един калъп“.

Още веднъж ще ви кажа – дръжте се. Знайте, че имате много приятели и почитатели. Аз съм един от тях.

Ваш, МБ.“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3