Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Бийтълс“ с нов клип след 50 години (видео)

Стопкадър от новия клип на „Бийтълс“ - „Бийтълс“ с нов клип след 50 години (видео)

Стопкадър от новия клип на „Бийтълс“

„Отне половин век. Но по-добре късно, отколкото никога. Точно 50 години след излизането на „Abbey Road“ на „Бийтълс” излезе и първото официално видео на „Here Comes the Sun“, съобщава OpenCulture.com. Това е една от двете песни на Джордж Харисън, с който той вече почти се изравнява като композитор с Ленън и Маккартни – и в следващия момент групата се разпада.

По повод кръглата годишнина, според търговските правила и за радост на най-запалените фенове, вече се появи и специалното юбилейно издание на един от най-легендарните им албуми (повечето от тях са такива). Новият клип, пише NME, „свързва композицията на Харисън с красиво осветеното от изгряващото слънце Второ студио в „Аби Роуд“, където е записана по-голямата част от песните в албума“.

Новото издание ще излезе в CD и CD/Blu Ray версии.

„Abbey Road“ е лебедовата песен на „Бийтълс“, техният последен записан албум и макар „Let It Be“ да излиза след него, всъщност е записан по-рано. Когато „Бийтълс“ издават „Abbey Road“ на 26 септември 1969 г., хай-фи революцията все още не е завладяла света. Повечето хора са го чули на евтини преносими плейъри с пластмасови тонколонки или чрез олющени конзолни стереосистеми.

Това означава, че въпреки че албумът е записан с най-добрата технология на онова време (това е първият албум на „Бийтълс”, при чийто запис са използвани осемпистови магнетофони), Джордж Мартин и екипът му са били принудени да спазват много от ограниченията, налагани от по-изостаналото оборудване за възпроизвеждане по това време.

Америка за България

От 1969-а насам „Abbey Road“ е преиздаван многократно (последния път получихме ремастерирана версия за 40-годишнината през 2009-а), като всеки път се използват най-новите технологии за подобряване и изчистване на това, което Джон, Пол, Джордж и Ринго са записали на лента между февруари и август 1969 г.

За 50-годишнината на албума Джайлс Мартин, синът на Джордж, получи правото да обнови „Abbey Road“, използвайки оригиналните изходни материали. Премиерата на тази най-нова версия – със сигурност най-ясната и най-добре звучаща досега – се състоя на специална слушателска сесия в Студио 2, стаята в „Аби Роуд“, където „Бийтълс” направи повечето от своята магия.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3