Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Бил Гейтс: Глупави и странни са теориите, че искам да чипирам световното население

Изказването му е малко закъсняло - близо 30% от американците вярват в конспиративната теория за милиардера

Бил Гейтс на Световния икономически форум в Давос през януари 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бил Гейтс: Глупави и странни са теориите, че искам да чипирам световното население

Бил Гейтс на Световния икономически форум в Давос през януари 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът филантроп и основател на „Майкрософт“ Бил Гейтс твърди, че му е трудно да отрече конспиративните теории, обвиняващи го, че иска да чипира световното население с помощта на ваксина срещу коронавирус, защото са „глупави“ и „безпочвени“. В интервю за Би Би Си от 4 юни той заяви, че няма нищо общо с тази теория.

Почти е невъзможно да отречеш тези неща, защото са толкова глупави и странни“, казва той.

Вижте още: 5 ДЖИСТЕРИЯ

От години Гейтс повтаря, че занапред човечеството все по-често ще бъде заплашвано от пандемии, и насърчава световните лидери да предприемат сериозни мерки, за да се подготвят. През 2015 г., като гост лектор в платформата TED, той предупреждава, че светът ще се изправи пред пандемия, която ще отнеме живота на хиляди по цял свят.

Дясно ориентирани политически сили, както и конспиратори, припомниха това негово изказване и го обвързаха с обещанието на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ да дари 300 млн. долара за откриването на ваксина срещу COVID-19. Така през януари се роди митът, че Гейтс стои зад създаването на вируса и иска да го използва за печалба.

„Добре е да се знае кое дете е ваксинирано срещу морбили и кое все още не е“, каза Гейтс в 10-минутното си аудиоинтервю за Би Би Си.

За целта се изисква създаването на система, която да даде достъп на здравните работници до медицинските данни за конкретния пациент, но в нито един етап от процеса няма нужда от използването на микрочипове, уточни Гейтс.

Нашата фондация дава пари, за да се купят ваксини. Затова видяхме риска от пандемия и предложихме решение“, допълва той.

Изказването му по тази тема идва твърде късно, защото конспиративната теория вече е завзела умовете на стотици хиляди. По данни на „Zignal Labs“ сценариите, обвиняващи Бил Гейтс, че иска да чипира световното население, са споменавани 1,2 млн. пъти в социалните мрежи и по телевизията в периода февруари-април. 28% от американците са заявили, че вярват в тази теория (44% от републиканците и 50% от редовните зрители на „Фокс нюз“). Поканен да коментира тези данни, Гейтс заяви, че са „малко тревожни“, но все пак не са попречили на правителства и организации да подпомагат финансово процеса по създаване на ваксина срещу коронавирус.

БЛИЗО 60% ОТ БЪЛГАРИТЕ ВЯРВАТ, ЧЕ КОРОНАВИРУСЪТ Е РАЗПРОСТРАНЕН УМИШЛЕНО

Въпреки това филантропът изразява притесненията си, че когато ваксината бъде открита, броят на антиваксърите може да се покачи дотам, че ще попречи на човечеството да придобие стаден имунитет. Освен това, уточнява Гейтс, когато ваксината е готова да влезе в производството, тя ще бъде разпространена първо в страните с по-нестабилна здравна система и на места, където социалното дистанциране е трудно да се спазва.

Фондацията му ще дари още 1,6 млн. долара в следващите 5 години за имунизация на деца в по-неразвитите страни.

Светът трябва да работи заедно, за да развие сигурна и ефикасна ваксина и да се увери, че производството е достатъчно мощно, за да снабдим тези, които най-много се нуждаят от нея, а не онези, които могат да предложат най-висока цена за нея“, обобщи филантропът.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах