Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

БНТ задмина Би Ти Ви, Нова телевизия победи всички

Как трите национални телевизии се бориха за рейтинг в Новогодишната нощ

„Забраненото шоу на Рачков“ е най-гледаното предаване в Новогодишната нощ, привлякло 37,8% от телевизионните зрители. Снимка: Стопкадър от Нова - БНТ задмина Би Ти Ви, Нова телевизия победи всички

„Забраненото шоу на Рачков“ е най-гледаното предаване в Новогодишната нощ, привлякло 37,8% от телевизионните зрители. Снимка: Стопкадър от Нова

3,6 милиона българи на възраст над 4 години са се озовали пред малкия екран в новогодишната нощ и са гледали телевизия поне 30 секунди, гласят данните на GARB Audience Measurement Bulgaria. Средно 2,3 милиона от тези зрители, тоест почти две трети, са гледали една от трите национални телевизии.

Между 21 ч. на 31 декември и 2 ч. на 1 януари най-гледана е била Нова телевизия, която започна празничната си програма новогодишно издание на „Маскираният певец“ и продължи със „Забраненото шоу на Рачков“, озаглавено „Новогодишна Рачковица“. Каналът е бил избран от средно 779 286 души за цялата новогодишна нощ, като цифрата е варирала в различните отрязъци от време. „Световната щръклица“ и музикалната програма „Музика безкрай“ на БНТ са привлекли 443 644 души. Би Ти Ви е с 387 697 души, избрали Николаос Цитиридис и останалите в най-гледаните часове на Нова година.

Аудиторният дял на Нова телевизия по време на „Забраненото шоу на Рачков“ е по-висок от този на другите две национални телевизии, взети заедно – 37,8% срещу 17,3% за БНТ, където по това време се излъчва „Музика безкрай” и 16,5% за Би Ти Ви, където тече „Гара Мечта“. Зрителите продължават с лоялността си към избрания канал дори по време на речта на президента и се увеличават – повечето от тях остават на Нова телевизия, някои се прехвърлят към БНТ, а Би Ти Ви включват някои, които не са гледали програмата им досега. Така процентът на Нова тв леко спада, но продължава да е водещ – 36,4%, делът на БНТ нараства до 25,7%, а на Би Ти Ви – до 23,8%.

След полунощ интересът към всички национални телевизии намалява. Ако първата част на „Забраненото шоу на Рачков“ е гледана от милион и половина души поне за 30 секунди, то втората му част е с намаляла наполовина аудитория, макар процентът да продължава да бъде висок – 36,7% от всички телевизионни зрители. Броят на зрителите на Нова телевизия се покачва по време на концерта за 15-годишнината на The Voice и стига 860 хил. души. Близо 565 хиляди души в същото време гледат „Големият уикенд на Би Би Си Радио 1“ по Би Ти Ви. БНТ губи доста от аудиторията си по това време, когато излъчва продължението на „Музика безкрай” и руска комедия.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В състезанието за рейтинг през цялата новогодишна нощ категорично печели Нова тв, която има среден рейтинг от 11,7%, следвана от БНТ с 6,7% и Би Ти Ви с 5,8%. Обществената телевизия очевидно успешно влиза в състезание с комерсиалните, залагайки на познати формули за планиране и осъществяване на новогодишната програма. Средният аудиторен дял на трите национални тв канала от 21 ч. на 31 декември до 2 ч. на 1 януари е: Нова тв – 36,9%, БНТ 1 – 21% и Би Ти Ви – 18,4%. Това е процент от всички хора, гледали телевизия в новогодишната нощ.

Вижте още: ЧНГ ОТ БНТ: НА ВСЕКИ МУ СЕ ИСКА ДА ГРЪМНЕ ЖЕНА СИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах