Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боб Дилън променил името си заради страх от антисемитизъм

„Понякога се чувствам като ходещо парче кал“, споделя той в писмо до близък приятел

„Много хора смятат, че евреите могат само да търгуват или да дават пари на заем. Много хора смятат, че всички евреи са такива“, пише Боб Дилън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Боб Дилън променил името си заради страх от антисемитизъм

„Много хора смятат, че евреите могат само да търгуват или да дават пари на заем. Много хора смятат, че всички евреи са такива“, пише Боб Дилън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лични писма на Боб Дилън ще бъдат предложени на търг от аукционна къща в Бостън през ноември. От тях става ясно, че музикантът променя родното си име Робърт Алън Цимерман на Боб Дилън, за да отклони антисемитските нагласи евреите да бъдат възприемани предимно като търговци и лихвари.

Близо половин век кореспонденцията на Дилън с блус музиканта Тони Гловър остават далеч от публичното внимание. Гловър си отива през 2019 г. и днес колекцията му с писма и интервюта с Дилън от 1971 г. ще бъдат предложени на колекционери. Дилън и Гловър са близки приятели, тъй като звездата и на двамата изгрява на една и съща сцена в кафе в Минеаполис. Кореспонденцията им е предложена на търг от Синтия Надлър, вдовицата на Гловър. Сред писмата се намират и части от интервю, което блус артистът е подготвял за публикация за списание „Ескуайър“, но след като Дилън загубил интерес, разговорът си остава непубликуван. Аукционът ще се проведе онлайн, като наддаването започва на 12 ноември и ще продължи до 19 ноември.

Написани предимно на машина, сред всичките 37 страници кореспонденция има бележки, добавяни по-късно на ръка. На други места музикантът е задрасквал със син маркер пасажите, които не са му харесали. Според аукционната къща „R.R. Auction“ това, което е задраскано, всъщност е по-ценно от добавките, написани на ръка.

В едно от писмата до блус музиканта, датирано от 22 март 1971 г., Дилън обяснява защо се е наложила смяната на името му.

„Нямаше да проработи, ако си бях сменил името на Боб Леви. Или Боб Нойвирт. Или Боб Поничка“, пише той.

Но в бележка, добавена на ръка, Дилън посочва:

„Много хора смята, че евреите могат само да търгуват или да дават пари на заем. Много хора смятат, че всички евреи са такива. Е, те наистина са били такива в миналото, защото само това им е било предоставено като възможност. Само това им е било позволено да правят“.

В друго писмо от февруари 1962 г., само месец преди Дилън да издаде дебютния си албум, той цитира знаменития фолк певец Уди Гътри:

„Понякога се чувствам като ходещо парче кал“.

Аукционът разкрива и друга мистерия. Отдавна се смята, че парчето „Lay Lady Lay“ е написано за оскаровия филм „Среднощен каубой“ (1969), но Дилън разказва пред Гловър, че песента е посветена на Барбра Стрейзънд. 79-годишният музикант не дава повече детайли и не става ясно какво е естеството на техните взаимоотношения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg