Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Бойкот от Нийл Йънг за „Спотифай“ заради подкаст на антиваксър

Музикантът иска музиката му да бъде свалена от платформата, за да не се предлага заедно с дезинформацията за Ковид-19

„Спотифай“ може да има или само Роугън, или само Йънг, не и двамата“, написа Нийл Йънг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бойкот от Нийл Йънг за „Спотифай“ заради подкаст на антиваксър

„Спотифай“ може да има или само Роугън, или само Йънг, не и двамата“, написа Нийл Йънг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нийл Йънг поиска „Спотифай“ да свали музиката му от платформата си, защото компанията свободно разпространява дезинформация относно ваксините. Музикантът възразява конкретно срещу антиваксъра Джо Роугън и неговия подкаст, който е достъпен за слушане само в „Спотифай“.

„Може да имат или само Роугън, или само Йънг, не и двамата“, написа Йънг в писмо до звукозаписната си компания, цитиран от Би Би Си.

Роугън отдавна е популярен със скептичното си отношение към ваксините срещу Ковид-19 и разпространява конспиративни теории за лечението с ивермектин, които вече са били оборени от медицината. Подкастът на Роугън е в „Спотифай“ от 2020 г., като за него платформата е платила 100 млн. долара.

„Предайте на „Спотифай“, че не искам музиката ми вече да се разпространява в платформата им, считано още от днес – казва още в писмото си Йънг. – Правя това, защото „Спотифай“ разпространява фалшива информация за ваксините, предизвиквайки потенциалната смърт на всички онези, които вярват на подобна информация. Моля веднага и днес да предприемете мерки и да ме информирате кога музиката ми ще бъде свалена.“

Платформата в момента работи по казуса, потвърждава говорител на компанията пред „Холивуд Рипортър“.

„С близо 11 млн. слушатели на епизод, подкастът на Роугън, който може да се слуша само в „Спотифай“, е най-големият в света и има огромно влияние“, допълва Йънг.

Музикантът не е единственият, който изразява притесненията си относно съдържанието на платформата за музика и подкасти. Миналия месец 270 лекари, учени и здравни работници подписаха отворено писмо с настояване „Спотифай“ да наложи политики против дезинформацията заради теориите на Роугън за пандемията с Ковид-19. В писмото се посочва конкретен епизод, в който Роугън интервюира доктор Робърт Малоун – специалист по вирусология, работил по технологията, която стои зад няколко ваксини срещу Ковид, но днес скептичен към прилагането им. И двамата са разкритикувани за разпространяването на конспиративни теории, включително и за твърдението, че болниците получават финансиране за всяка смърт, която съобщят като следствие от Ковид-19.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах