Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борис Джонсън стана казак и получи ново име – Чуприна

Нарисуваха го и като легендарния Казак Мамай

Борис Джонсън в новото си амплоа на казак. Снимка: Черниговски музей - Борис Джонсън стана казак и получи ново име – Чуприна

Борис Джонсън в новото си амплоа на казак. Снимка: Черниговски музей

Британският премиер Борис Джонсън беше официално посветен в казак в Украйна, съобщава изданието „Суспільне“. Инициативата е на казашката громада (общност – б.р.) в Екатерининската църква на Чернигов.

Украинското име на Борис Джонсън вече е Борис Чуприна (чуприна е едно от наименованията на опашката, която се оставя на тила на обръснатата глава на казашките воини – б. р.).

„Защо Чуприна? Виждате, че прическата му е свободна, подчертава характера му, подчертава волята му. По лицето му се вижда, че е велик човек. Тази черта искахме да подчертаем, за да може в бъдеще, когато се каже Борис Чуприна, всички да знаят за кого става дума”, казва генералният директор на Черниговския областен исторически музей Андрей Лесной.

Грамота, която потвърждава новата титла и име на Борис Джонсън, ще бъде изпратена в Лондон заедно с копие на картината, нарисувана от киевските художници Даря Добрякова и Юрий Кутилов. На нея Борис Джонсън е изобразен като „Казак Мамай” – един от най-популярните в Украйна образи на казак рицар от XVII–XIX, своеобразен идеал на „украинската мечта” от онази епоха.

„Това е нашето уважение и благодарност към този виден човек за това, че поддържа Украйна. Обърнете внимание, че в Инстаграм той се подписва като Джонсонюк – британска фамилия в украински стил. Така че това не е наша идея, той ни подсказа какво трябва да направим”, добавя Лесной.

Борис Джонсън-Чуприна не е първият казак чужденец. За казак е бил посветен основателят на флота на САЩ Джон Пол Джоунс под името Павел Джонс през ХVІІІ век.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90