POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Човешки зъб на 1,8 млн. години открит в Грузия

Находката потвърждава, че първите следи от човешка дейност в Европа са от Кавказ

Откритият край село Орозмани зъб. Снимка: Стопкадър - Човешки зъб на 1,8 млн. години открит в Грузия

Откритият край село Орозмани зъб. Снимка: Стопкадър

Човешки зъб на 1,8 милиона години е открит при разкопки в Грузия, става ясно от публикация в сайта на Дманиска област.

Международната археологическа експедиция в околностите на село Орозмани близо до Дманиси в южна Грузия е открила каменни оръдия на труда и човешки зъб от долна челюст. Сечивата и зъбът са на хомо еректус.

През 1991 г. отново в околностите на същото село са открити и най-старите човешки кости – мъжки и женски, условно наречени Зезва и Мзия, често наричани „първите европейци“. Тяхното откриване се смята за едно от 100-те големи събития в археологията според „Нешънъл джиографик“. Зезва и Мзия са наричани още Homo georgicus (грузински човек).

Тези находки превръщат грузинското село Орозмани в най-стария обитаван от хора ареал извън африканския континент и за пореден път доказват тезата на учените, че хомо еректус се оформя в Евразия, а не в Африка.

Откритите в местността Козарника в България следи от човешка дейност са с около 200 до 400 хил. години по-късни от тези в село Орозмани, Грузия – те са едва на 1,4 и 1,6 млн. години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg