Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Димитър Шумналиев с награда „Йосиф Хербст” за принос в българската журналистика

СБЖ отличи хора и медии в Годишните награди за българска журналистика през 2021

Водещият на БНТ Георги Любенов с отличието си от СБЖ. Снимка: Десислава
Кулелиева/БНТ - Димитър Шумналиев с награда „Йосиф Хербст” за принос в българската журналистика

Водещият на БНТ Георги Любенов с отличието си от СБЖ. Снимка: Десислава Кулелиева/БНТ

Награда „Йосиф Хербст“ за цялостен принос в българската журналистика получи от Съюза на българските журналисти Димитър Шумналиев, писател и журналист, работил за вестниците „Труд“ и „Преса“, бивш главен редактор на „Нощен Труд“ и „Факс“, бивш заместник-главен редактор на „Народна култура“ и „Дума“, редактор на „Отечествен фронт“ и „Литературен фронт“, съобщиха от СБЖ. Бяха връчени и още три награди за цялостна дейност: посмъртно на Иванка Гръбчева, както и на Лиляна Райчева и на Иван Вълов, които имат 90-годишен юбилей. За цялостна дейност бе награден и екипът на БНТ – Пловдив.

Годишните награди за българска журналистика през 2021 г. бяха връчени на церемония в Клуба на журналиста в София снощи, 16 декември. Отличени са над трийсет личности, предавания и медии. В категорията телевизионна журналистика наградите са три – една за д-р Неделя Щонова („Духът на здравето” по Би Ти Ви) и за две предавания на БНТ – „Денят започва с Георги Любенов” и „Джинс“. Наградата за операторско майсторство отиде при Благой Момчилов от Нова, а за фотожурналистика – при Асен Великов от „ФотоБългария“.

Като най-добър радиожурналист бе отличена Станислава Пирчева от програма „Хоризонт” на БНТ. Според СБЖ най-добрият електронен сайт е Impressio.bg, а за печатна медия награда заслужава Калин Първанов, главен редактор на списание „Лов и риболов“. Като най-добър кореспондент на централна медия в страната Съюзът определя Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР във Велико Търново, а за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, наградата взима предаването „На село“ на Радио Варна. Трима млади журналисти под 35 години са отличени с награда: Христина Христова, БНТ, Боряна Граматикова, БНТ и Теделин Денинска от сайта на в. „Труд“.

Отличена е и книга в жанра документалистика и публицистика – „Завесата падна“ от Калин Тодоров.

СБЖ връчи и специални отличия на Христина Чопарова и сайта „Ние ви чуваме“ за особени заслуги в интеграцията на хората с увреждания; Магдалена Гигова за книгата „София. Адресите на любовта“; в. „Наслука“ по случай З0-годишния юбилей на вестника; в. „Регион“ по случай 20-годишния юбилей на вестника и на в. „Слънчев бряг“ по случай рождения ден на главния му редактор Максим Момчилов, който тази година стана на 60. Посмъртни награди бяха присъдени на Венелин Митев, Веселин Константинов, Мари Къналян и Петър Пъдев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90