Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дисниленд за българска история край Варна

Започва строежът на атракционен парк на 130 дка, на стойност 50 милиона евро

Атракционът ще съдържа възстановки на важни моменти от историята на страната ни. Илюстрация: Янтра днес - Дисниленд за българска история край Варна

Атракционът ще съдържа възстановки на важни моменти от историята на страната ни. Илюстрация: Янтра днес

Историята на България от 7000 г. пр. Хр. до падането на страната под османска власт в края на XIV в. ще бъде пресъздадена в атракционен парк край Варна, пише „Янтра днес“. Съоръжението, което според търновското издание ще е най-голямото по рода си в Европа, е на Ивелин Михайлов, ще е разположено на 130 дка, ще струва 50 милиона евро, а строителството ще завърши до 2019 г. Първата копка ще бъде направена на 11 юли.

Атракционът ще съдържа възстановки на важни моменти от историята на страната ни – от селището, в което е намерето най-старото злато в света (от Варненския халколитен некропол на 8 хилядолетия), през каменното укрепено селище край Провадия (най-старото в Европа) до 2,20-метрова статуя на цар Асен I.

Седем къщи (три от които наколни), дворец от времето на Севт III, тракийската култова сграда Хероон, Свещарската и Поморийската гробници също ще са част от туристическата разходка в парка. Копие ще бъде издигнато и на Пловдивския амфитеатър, около който ще бъдат подредени тракийски божества – централното ще е богинята майка Кибела, седнала на дървен трон.

Визуализация на зала от бъдещия парк

На 130-те декара ще има още възстановки на дворците в Плиска и Царевец. Пред стените на комплекса от Велико Търново ще е и статуята на Асен I. Общият бpoй нa cкyлптypитe нa бългapcки и тpaкийcки влaдeтeли, кaктo и нa тpaкийcки бoжecтвa щe e 60, гoлямa чacт oт тях щe ca бpoнзoви.

Оcвeн възcтaнoвкитe нa cгpaди и apтeфaкти, в иcтopикo-aтpaкциoнния пapк щe имa и 5 кинocaлoнa, в кoитo щe cе пpoжeктиpaт 3D-филми, cвъpзaни c бългapcкaтa иcтopия. Ще има още рecтopaнти c тpaкийcкa, cлaвянcкa и cтapoбългapcкa кyхня…

Очаква се след отварянето си паркът, който ще е между селата Ветрино и Неофит Рилски, да посреща годишно над 400 хиляди туристи – които нямат желание да обиколят цяла България и да видят истинските старини, а предпочитат за няколко часа да видят на едно място бутафорните им копия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg