Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дмитрий Муратов продава Нобеловия си медал в полза на украинските бежанци

Приканва аукционни къщи да организират търг

Нобеловият медал на Дмитрий Муратов. Снимка: Надежда Прусенкова/„Новая газета“ - Дмитрий Муратов продава Нобеловия си медал в полза на украинските бежанци

Нобеловият медал на Дмитрий Муратов. Снимка: Надежда Прусенкова/„Новая газета“

Нобеловият медал за мир, връчен през 2021 г. на главния редактор на „Новая газета“ Дмитрий Муратов, ще бъде продаден, а парите ще бъдат внесени във фонд за помощ на украинските бежанци, съобщи „Новая газета“.

„Какво е необходимо да се направи веднага? Да се прекрати огъня, да се обменят пленници, да се върнат телата на загиналите, да се отворят хуманитарни коридори и да се осигури помощ, да се обезпечат бежанците – пише Муратов в „Новая газета“. – Какво можем да направим ние? Да разделим с мирните бежанци, ранените и болните деца, които имат нужда от спешно лечение, това, което ни е скъпо и има стойност за другите.

„Новая газета“ и аз решихме да предадем Нобеловия медал за мир от 2021 г. във фонд за помощ на украинските бежанци. Те вече са повече от 10 милиона души. Моля да реагират аукционни къщи, които могат да предложат на търг тази световноизвестна награда.“

Нобелов медал не за пръв път ще бъде предложен на търг. Най-скъпо е била продадена подобна награда през 2014 г. Медалът за медицина, връчен през 1962 г. на първооткривателя на структурата на ДНК Джеймс Уотсън, е бил продаден тогава за 4,8 млн. долара от „Сотбис“. Купен е от руския милиардер Алишер Усманов. След половин година той върнал наградата на Уотсън. Спечелените от продажбата средства са били предназначени за подпомагане на Чикагския университет. Това е бил и първият случай в историята, когато наградата се появява на търг приживе на нейния носител.

Година по-рано, през 2013 г., „Кристис“ продава нобеловото отличие на другия нобелист по медицина от 1962 г. – Франсис Крик. Цената тогава е 2,2 млн. долара.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg