Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

До Духовната семинария ще има градинка „Стефан Данаилов”

Председателят на парламента Вежди Рашидов ще вае паметник на актьора

 - До Духовната семинария ще има градинка „Стефан Данаилов”

Градинката до Духовната семинария в столичния квартал „Лозенец“ ще се нарича „Стефан Данаилов”, реши днес Столичният общински съвет. Мястото се намира на пресечната точка между булевардите „Джеймс Баучер“, „Христо Смирненски“ и „Св.Наум“ – там е и т. нар. блок на артистите, в който Стефан Данаилов живя от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г.

Инициативата на 70-тина творци и ученици на Ламбо, оглавена от племенницата на Данаилов – Росица Обрешкова, е по случай 80-годишнината от рождението му, която се навършва на 9 декември тази година.

Вносители на предложението в СОС са общински съветници от различни партии, като Калоян Паргов от БСП, Малина Едрева от ГЕРБ и Веселин Калановски от „Демократична България”.

Калоян Паргов допълни, че скоро ще бъде изработен и бюст или барелеф, посветен на Стефан Данаилов, и ще бъде поставен на подходящо място в столицата. Проектът за паметник, който засега не е утвърден, е дело на Вежди Рашидов. Вероятно той ще бъде поставен някъде около Народния театър, за което лобира и директорът му Васил Василев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС