Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Добрата и лошата Индия

Тази страна взе сърцето ми. Нямаше миг, в който да не се усещам пълноценно жива, да не се изумявам и потрисам

Това не е просто държава, това е един друг свят, цивилизация наистина и това го разбираш, само когато наистина я „опипаш“. Снимки: Авторката - Добрата и лошата Индия

Това не е просто държава, това е един друг свят, цивилизация наистина и това го разбираш, само когато наистина я „опипаш“. Снимки: Авторката

Добрата Индия я видяхте изобилно: цветове, светлина, слънце, красива архитектура, невероятна история, многовековно преплитане на хиндуизъм, мюсюлмански владетели, могулски династии, дворци на махараджи. Жени като птички: шарени, нежни, скромни, крехки, деликатни, красиви по неописуем начин дори в изумителната бедност и мизерия. Невероятно примесване на религия и традиции във всеки момент и детайл от съвременния им живот.

Миризмите и вкусовете, разбира се, не може да се прeдадат по интернет, но са също толкова ярки, натрапчиви, необичайни, както цялата друга шарения там. Вкус на сандалово дърво в сладоледа. Джинджифил в чая. Зърна от анис за дъвчене след всяко хранене. Аюрведа-салатата, в която се смесваха зеленчуци и плодове, поръсени със зърна от нар и отгоре с кокосови стърготини. Изстискан сок за съживяване от спанак, мена и джинджифил. Пълно вегетерианство, без дори да забележиш, просто защото изборът е толкова хубав и масов.

Това не е просто държава, това е един друг свят, цивилизация наистина и това го разбираш, само когато наистина я „опипаш“. Индийските филми ни най-малко не могат да послужат като информация по въпроса, нямат никаква връзка с реалността. Боливуд снима мечтите как (трябва да) изглежда животът, връзките, любовта, но дори не се приближават опасно до реалността.

5

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Не съм виждала държава, в която при такъв плашещ трафик да има такава поразяваща липса на катастрофи и инциденти. Магьосници са. Всеки миг в кола или рикша там изглежда като руска рулетка, а въпреки това не видях нито едно сблъскване, чукване или удар. Не се спазват елементарни изисквания: ако на моторите няма поне трима души, а в повечето случаи и семейства с по две, че и три деца, курсът се брои за празен. Поправка: доколкото има инциденти, те са драматични. Видях автобус, направо паднал от пътя. Т.е. нямаше малки катастрофи, а директно голяма кланица.

9

В Индия не малтретират животните. Независимо, че ходиш старателно загледан в земята, за да избегнеш кравешките лайна, че се провираш между производителките им, а кучетата се мотат на рояци. Никой не закача никого.

6

Сигурността им функционира невероятно. Поне на гарите и летищата. Такава желязна система за (досадно многократни) проверки изпитах, че им се възхитих искрено. На по-високо ниво са от всички нас в това отношение.

Дадох известен кредит на съмнение каква е лошата Индия преди да кажа каквото й да е. Сега се смятам поне частично подготвена да бъда откровена и по тази тема:

– Индия е ужасно мръсна. Не просто прах, а ужасяваща мръсотия, навсякъде – и то не само по пътища и публични места, но дори и в личните пространства на хората (влязох в едно-две такива), там, където вероятно зависи само от личния „стандарт“ по тази тема. Т.е. масовият критерий по темата чистота не е дори близко до нашите такива. Но ако приемем, че това мнение може да не е чак толкова обективно, абсолютно неоспоримо е,че Индия е ужасно замърсена: както въздуха й (от трафика), така и околната среда, в която всякакви боклуци (а най-вече ужасяващи сметища от найлонови и пластмасови отпадъци) се трупат без оглед на хора, деца, домове и публични пространства.

Mumbai2-a

За изхождането по публични места писах край темата за влаковете и Ганга: жените клякат край пътя, леко раздиплят саритата и това е. Мъжете се дупят край линиите пред погледите на хиляди пътници и това явно е част от националната традиция. Малко като животните. Ужасяващото замърсяване вероятно е причина за много болести – доколкото разбирам, Делхи и Мумбай са негативните лидери в това отношение. Души ги смог и се давят в океан от изхвърлени бутилки, торбички и боклуци. Най-голямата инициатива на текущия премиер Моти е поход за изчистване на държавата и за да убеди сънародниците си, той посочва като главен аргумент цитат от Ганди, че „чистотата е равна на божествеността“. Дано да успее, макар че и мои индийски познати бяха скептични по въпроса. Имах тежки цивилизационни сблъсъци с хигиената в хотели, които не допускаха, че стаите трябва се чистят всеки ден (поне боклука!) и като се чекираш не може да завариш опикана тоалетна…

1 2 3Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах