Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Домът на Дракона“ трябва да е 40 епизода, смята Джордж Мартин

Ако Пади Консидайн не получи „Еми“ за Визерис, на този свят няма справедливост, казва писателят

Таргариен и приближените им в семейната вечеря от осми епизод. Снимка: Стопкадър/НВО - „Домът на Дракона“ трябва да е 40 епизода, смята Джордж Мартин

Таргариен и приближените им в семейната вечеря от осми епизод. Снимка: Стопкадър/НВО

„Домът на Дракона“ трябва да има поне 40 епизода, за да бъде разказан правдоподобно Танцът на драконите, смята Дж. Р. Р. Мартин, автор на книгата, вдъхновила сериала. Първият сезон на продукцията на НВО е с 10 епизода, което означава, че писателят си представя поне още три сезона занапред, става ясно от публикация в блога му от 11 октомври. Сериалът вече бе одобрен за втори сезон.

„Когато бях момче, сериалите имаха по 39 епизода на сезон – пише Мартин. – По времето, когато бях сценарист на „Красавицата и Звяра“, епизодите в сезон бяха 22. Кабелната телевизия намали бройката им още повече. „Семейство Сопрано“ бе с 13 епизода в сезон, а само няколко години по-късно „Игра на тронове“ имаше 10 (даже и по-малко в последните два сезона). Ако „Домът на Дракона“ имаше 13 епизода на сезон, може би щяхме да успеем да покажем всички неща, които сега останаха в „скока във времето“. Тогава обаче имаше риск някои зрителите да се оплачат, че сериалът върви твърде бавно и нищо не се случва.

Все пак се вълнувам, че получихме 10 часа на сезон, за да разкажем историята. „Пръстените на силата“ има само 8, ако сте забелязали. Надявам се, че това ще продължи да бъде така, тогава ще са необходими четири сезона с по 10 епизода, за да се отнесем справедливо към Танца на драконите, от началото до края.“

Първите 10 епизода на „Домът на Дракона“ покриха 20 години история от книгата „Огън и кръв“, като в някои от ролите се смениха по трима актьори. Мартин споделя, че скоковете във времето са били направени добре, но все пак се е надявал за повече време, за да наблегне на определени сюжетни линии, например на аферата между Ренира и сър Харуин Стронг и на брака между Демън и Лена.

Дори и тези подробности да бяха пропуснати, последните два епизода от „Домът на Дракона“ имат висока зрителска оценка над 9/10 в IMDb, а със съзряването на децата на Ренира и Алисант наративът официално навлезе в годините на войната между Зелените и Черните. Осмият епизод „Господарят на приливите“, лебедова песен на Пади Консидайн като крал Визерис, засега се радва на най-висока оценка.

„Персонажът, който той създаде в сериала, е много по-силен, трагичен и пълнокръвен от моята версия на Визерис в „Огън и кръв“. Изкушавам се да се върна назад, за да пренапиша тези глави и историята на управлението му – казва Мартин. – Пади заслужава „Еми“ дори само заради този епизод. Ако не получи, на този свят няма справедливост.“

Деветият епизод на „Дракона“ ще излезе следващият понеделник, на 17 октомври.

Вижте още: ПИСАТЕЛЯТ КЪМ АКТЬОРА: ТВОЯТ ВИЗЕРИС БЕШЕ ПО-ДОБЪР ОТ МОЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg