Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Две изложби у нас в памет на Кристо

Литографии и фотогравюри на прочути негови проекти - в Софийската градска галерия, студентски етюди - във филиала на Художествената академия в Бургас

„Бягаща ограда...”, 1998 г. фотогравюра, печатана в 4 цвята върху ръчна хартия, СГХГ - Две изложби у нас в памет на Кристо

„Бягаща ограда...”, 1998 г. фотогравюра, печатана в 4 цвята върху ръчна хартия, СГХГ

Софийската градска художествена галерия ще отдаде почит към Кристо с изложбата „In memoriam. Христо Явашев – Christo”. От 19 юни до 19 юли ценителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на СГХГ, придобити през 2015 г., когато бе представена първата изложба на художника след бягството му от България – „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“.

Към литографиите и фотогравюрите ще бъдат представени текстове за личността и творчеството на Кристо, написани след смъртта му – от американските критици Майкъл Кимелман („Ню Йорк Таймс”), Джери Солц, Анна Толстова („Комерсант”) и от българските арткритици Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите ще имат възможността видят и малко известно интервю, в което Кристо отговаря на въпросите на Георги Лозанов пред камерата на режисьора Стоян Радев.

„Бягаща ограда…”, 1998 г., грано литография и колаж, печатана в 8 цвята върху ръчна хартия „Фабриано“, СГХГ

„Мастаба” – 1240 цветни варела, 1998 г., офсетова литография, ситопечат, към проекта „Мастаба“ за Абу Даби, започнат през 1977 г., СГХГ

По време на изложбата ще бъде представена и филмова програма, включваща шест филма за някои от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

НХА показва негови студентски етюди в Бургас

Големият художник ще бъде почетен и с изложба във филиала на Националната художествена академия в Бургас. Експозицията „Кристо. Ранни етюди” ще бъде подредена в Магазия 1 на пристанищен комплекс в морския град от 25 юни.

Христо Явашев, етюд, Музейна сбирка на НХА

Ще бъдат представени учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато е бил студент в НХА (1953 – 1956). Творбите са от музейната сбирка на академията, която освен учебни етюди притежава и колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на Академията от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните проекти на творците, също ще бъдат показани в изложбата. Кристо и Жан-Клод са носители на титлата доктор хонорис кауза на НХА.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах