Две изложби у нас в памет на Кристо

Литографии и фотогравюри на прочути негови проекти - в Софийската градска галерия, студентски етюди - във филиала на Художествената академия в Бургас

„Бягаща ограда...”, 1998 г. фотогравюра, печатана в 4 цвята върху ръчна хартия, СГХГ - Две изложби у нас в памет на Кристо

„Бягаща ограда...”, 1998 г. фотогравюра, печатана в 4 цвята върху ръчна хартия, СГХГ

Софийската градска художествена галерия ще отдаде почит към Кристо с изложбата „In memoriam. Христо Явашев – Christo”. От 19 юни до 19 юли ценителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на СГХГ, придобити през 2015 г., когато бе представена първата изложба на художника след бягството му от България – „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“.

Към литографиите и фотогравюрите ще бъдат представени текстове за личността и творчеството на Кристо, написани след смъртта му – от американските критици Майкъл Кимелман („Ню Йорк Таймс”), Джери Солц, Анна Толстова („Комерсант”) и от българските арткритици Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите ще имат възможността видят и малко известно интервю, в което Кристо отговаря на въпросите на Георги Лозанов пред камерата на режисьора Стоян Радев.

„Бягаща ограда…”, 1998 г., грано литография и колаж, печатана в 8 цвята върху ръчна хартия „Фабриано“, СГХГ

„Мастаба” – 1240 цветни варела, 1998 г., офсетова литография, ситопечат, към проекта „Мастаба“ за Абу Даби, започнат през 1977 г., СГХГ

По време на изложбата ще бъде представена и филмова програма, включваща шест филма за някои от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

НХА показва негови студентски етюди в Бургас

Големият художник ще бъде почетен и с изложба във филиала на Националната художествена академия в Бургас. Експозицията „Кристо. Ранни етюди” ще бъде подредена в Магазия 1 на пристанищен комплекс в морския град от 25 юни.

Христо Явашев, етюд, Музейна сбирка на НХА

Ще бъдат представени учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато е бил студент в НХА (1953 – 1956). Творбите са от музейната сбирка на академията, която освен учебни етюди притежава и колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на Академията от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните проекти на творците, също ще бъдат показани в изложбата. Кристо и Жан-Клод са носители на титлата доктор хонорис кауза на НХА.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах