Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Двойната къща се завръща с пет етажа отгоре

Събореният дом на арх. Георги Тодоров ще стане част от съседната стъклена сграда

Над арката, която очертава последния етаж на Двойната къща, ще има значително надстрояване. Снимка: Площад Славейков - Двойната къща се завръща с пет етажа отгоре

Над арката, която очертава последния етаж на Двойната къща, ще има значително надстрояване. Снимка: Площад Славейков

Двойната къща, разрушена от своя собственик Кирил Кирилов (с прякор Киро Японеца), се завръща – но е далеч от първоначалния си вид. Там, където допреди три години се издигаше построената от арх. Георги Тодоров преди повече от 100 г. сграда, днес расте мутант. Върху фасадата вече личи овалната извивка на последния етаж на Двойната сграда, но строежът няма да спре дотам, а както вече се вижда, сградата продължава нагоре.

От 1976 г. къщата бе със статут „паметник на културата”, но в края на 2016 г. той бе свален от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и през 2017-а новият ѝ стопанин реши да я събори и да построи паркинг. Гражданските протести не успяха да спрат багерите. Под натиска на общественото мнение, Кирил Кирилов все пак е дал обещание пред министъра на културата Боил Банов сградата да бъде възстановена. По-късно министърът отново потвърди това:

„Собственикът (Кирилов) положи усилия, осъзна ключовата функция на централната градска част и къщата ще бъде възстановена цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше – по проект, който е одобрен”.

Според източници на „Площад Славейков“ обаче, проектът за възстановка не е в рамките на визията, която имаше Двойната къща – по-скоро Двойната къща е част от визията на значително по-голяма сграда. Над покрива на съборената къща ще бъдат надстроени още пет етажа, така ще се изравни със стъкления си съсед – също собственост на Кирил Кирилов. И ще стане част от нея.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

През май 2019-а от Министерството на културата обясниха пред „Площад Славейков“, че Двойната къща ще бъде възстановена „по автентични данни“. В проекта са допустими „промяна на предназначението“, „промени на плановите схеми, с изискване да не се изменят южната и източните фасади на сградата“, както и „пристрояване на сградата“.

Доколко собственикът се е съобразил с изискванията на НИПК, скоро и просто око ще може да се прецени.

Кадри от строежа днес:

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах