Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Двойната къща се завръща с пет етажа отгоре

Събореният дом на арх. Георги Тодоров ще стане част от съседната стъклена сграда

Над арката, която очертава последния етаж на Двойната къща, ще има значително надстрояване. Снимка: Площад Славейков - Двойната къща се завръща с пет етажа отгоре

Над арката, която очертава последния етаж на Двойната къща, ще има значително надстрояване. Снимка: Площад Славейков

Двойната къща, разрушена от своя собственик Кирил Кирилов (с прякор Киро Японеца), се завръща – но е далеч от първоначалния си вид. Там, където допреди три години се издигаше построената от арх. Георги Тодоров преди повече от 100 г. сграда, днес расте мутант. Върху фасадата вече личи овалната извивка на последния етаж на Двойната сграда, но строежът няма да спре дотам, а както вече се вижда, сградата продължава нагоре.

От 1976 г. къщата бе със статут „паметник на културата”, но в края на 2016 г. той бе свален от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и през 2017-а новият ѝ стопанин реши да я събори и да построи паркинг. Гражданските протести не успяха да спрат багерите. Под натиска на общественото мнение, Кирил Кирилов все пак е дал обещание пред министъра на културата Боил Банов сградата да бъде възстановена. По-късно министърът отново потвърди това:

„Собственикът (Кирилов) положи усилия, осъзна ключовата функция на централната градска част и къщата ще бъде възстановена цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше – по проект, който е одобрен”.

Според източници на „Площад Славейков“ обаче, проектът за възстановка не е в рамките на визията, която имаше Двойната къща – по-скоро Двойната къща е част от визията на значително по-голяма сграда. Над покрива на съборената къща ще бъдат надстроени още пет етажа, така ще се изравни със стъкления си съсед – също собственост на Кирил Кирилов. И ще стане част от нея.

През май 2019-а от Министерството на културата обясниха пред „Площад Славейков“, че Двойната къща ще бъде възстановена „по автентични данни“. В проекта са допустими „промяна на предназначението“, „промени на плановите схеми, с изискване да не се изменят южната и източните фасади на сградата“, както и „пристрояване на сградата“.

Доколко собственикът се е съобразил с изискванията на НИПК, скоро и просто око ще може да се прецени.

Кадри от строежа днес:

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg