Двойната къща се завръща с пет етажа отгоре

Събореният дом на арх. Георги Тодоров ще стане част от съседната стъклена сграда

Над арката, която очертава последния етаж на Двойната къща, ще има значително надстрояване. Снимка: Площад Славейков - Двойната къща се завръща с пет етажа отгоре

Над арката, която очертава последния етаж на Двойната къща, ще има значително надстрояване. Снимка: Площад Славейков

Двойната къща, разрушена от своя собственик Кирил Кирилов (с прякор Киро Японеца), се завръща – но е далеч от първоначалния си вид. Там, където допреди три години се издигаше построената от арх. Георги Тодоров преди повече от 100 г. сграда, днес расте мутант. Върху фасадата вече личи овалната извивка на последния етаж на Двойната сграда, но строежът няма да спре дотам, а както вече се вижда, сградата продължава нагоре.

От 1976 г. къщата бе със статут „паметник на културата”, но в края на 2016 г. той бе свален от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и през 2017-а новият ѝ стопанин реши да я събори и да построи паркинг. Гражданските протести не успяха да спрат багерите. Под натиска на общественото мнение, Кирил Кирилов все пак е дал обещание пред министъра на културата Боил Банов сградата да бъде възстановена. По-късно министърът отново потвърди това:

„Собственикът (Кирилов) положи усилия, осъзна ключовата функция на централната градска част и къщата ще бъде възстановена цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше – по проект, който е одобрен”.

Според източници на „Площад Славейков“ обаче, проектът за възстановка не е в рамките на визията, която имаше Двойната къща – по-скоро Двойната къща е част от визията на значително по-голяма сграда. Над покрива на съборената къща ще бъдат надстроени още пет етажа, така ще се изравни със стъкления си съсед – също собственост на Кирил Кирилов. И ще стане част от нея.

Америка за България

През май 2019-а от Министерството на културата обясниха пред „Площад Славейков“, че Двойната къща ще бъде възстановена „по автентични данни“. В проекта са допустими „промяна на предназначението“, „промени на плановите схеми, с изискване да не се изменят южната и източните фасади на сградата“, както и „пристрояване на сградата“.

Доколко собственикът се е съобразил с изискванията на НИПК, скоро и просто око ще може да се прецени.

Кадри от строежа днес:

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg