VivaPay

Нов антиисторически сериал за Екатерина Велика

Ел Фанинг и Никълъс Холт управляват Русия в сатирична комедия от сценариста на „Фаворитката“ (видео)

Ел Фанинг като младата императрица Екатерина в сатирата „Велика“. Снимка: НВО - Нов антиисторически сериал за Екатерина Велика

Ел Фанинг като младата императрица Екатерина в сатирата „Велика“. Снимка: НВО

Исторически неверен, но остроумен е новият сериал за Екатерина Велика, озаглавен просто „Велика“. Игралната продукция на „Хулу“ е със световна премиера на 15 май, у нас ще я гледаме часове по-късно – на 16 май, в стрийминг платформата на НВО.

Сюжетът на сатиричната комедия проследява възхода на Екатерина Велика, която от чужденка се превръща в най-дълго управлявалата жена в руската история. Сценарист, създател и продуцент е Тони Макнамара, получил номинация за „Оскар“ за сценария на „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос.

Първият сезон проследява анахроничната и забавна история на младо, идеалистично и романтично момиче, което пристига в Русия за уредения си брак със своенравния император Петър (Никълъс Холт). Надеждите ѝ за любов и светло бъдеще скоро угасват в опасната, назадничава и покварена действителност, която тя е твърдо решена да промени. Единственото, което трябва да направи, е да убие съпруга си, да победи църквата, да покори военните и да спечели на своя страна придворните. Една наистина съвременна история за миналото, която разказва за многото роли, които играе Екатерина – на любовница, учител, владетел, приятел и боец.

Сред режисьорите на епизодите е Мат Шакман („Фарго“). Освен Фанинг и Холт, в актьорския състав са още Фийби Фокс („Аеронавтите“), Адам Годли („The Umbrella Academy“) и Гуилям Лий („Бохемска рапсодия“).

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Художественият елемент е добавен за динамика на разказа – във „Велика“ Екатерина пристига в Русия на 19 и още следващата година извършва преврата срещу съпруга си (в действителност пристига в империята на 14, прекарва 18 скучни години в двора и ражда дете, преди да се възкачи на трона). Макнамара е решил персонажа на Петър като жалък, себичен и напълно неподготвен за управлението на страната престолонаследник. Същевременно обаче е самоуверен, красив, изпълнен с живот и… похотлив. Историята обаче го помни като скучен и импотентен, според хронисти. В сериала граф Орлов е основен съюзник на Екатерина в двора, но не и неин любовник и човекът зад нейните планове. Сценаристът изкривява реалността и за редица други факти, по-големи или по-незначителни, затова „Велика“ не бива да се разглежда като исторически сериал, а като антиисторическо приключение, отбелязват създателите на сериала.

Това е втората телевизионна адаптация на историята на Екатерина Велика в рамките на 2 години. Миналата година излезе историческият минисериал „Екатерина Велика“ на НВО с участието на Хелън Мирън. Тази продукция днес изглежда твърде педантична и суха на фона на „Велика“, посочва сайтът „Слейт“.

Фанинг е омагьосваща в способността си да предаде невинността и големите амбиции на Екатерина да спечели благоразположението на поданиците си и на зрителя. Новата владетелка се съобразява с динамиката и йерархията на двора, трансформацията ѝ е толкова фина, че е трудно да се повярва, че героинята от първия епизод е същата, с която завършва десетият.

Сериалът ще бъде достъпен първо на онлайн стрийминг в платформата HBO GO. Телевизионната му премиера е на 6 юни от 21 ч. по HBO.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg