Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Екипът на „Денят започва…“: Проблемът с Кошлуков е незаобиколим

„Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти“, заяви екипът зад предаването „Денят започва с култура“. Снимка: Стопкадър от предаването - Екипът на „Денят започва…“: Проблемът с Кошлуков е незаобиколим

„Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти“, заяви екипът зад предаването „Денят започва с култура“. Снимка: Стопкадър от предаването

Изискването за повишаване на рейтинга показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

Това е част от изявлението, което водещите на „Денят започва с култура“ прочетоха в ефира на БНТ в понеделник сутрин от името на целия екип на предаването. В края на миналата седмица Клуб Z описа сблъсъка между журналистите от културното предаване и програмния директор на БНТ Емил Кошлуков заради намерението му да направи промени в съдържанието на „Денят започва…“.

Екипът определя като „притеснителна“ намесата в решенията им „как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани“.

„Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване“, гласи изявлението.

Вижте още: КОШЛУКОВ ПОДХВАНА КУЛТУРАТА

Пълният текст на позицията на екипа на „Денят започва с култура“:

„Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че „Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.“

След бурната обществена реакция по случая, Кошлуков коментира случая във Фейсбук с обяснение, че иска БНТ да стане „по-добра“ и „по-популярна“, а самият той води предаване в медията, за да дава пример на колегите си.

Вижте още: КОШЛУКОВ: ЩЕ НАПРАВИМ БНТ ОЩЕ ПО-ДОБРА

Междувременно граждани организират митинг в подкрепа на предаването „Денят започва с култура“ и с искане за оставка на Емил Кошлуков в понеделник от 11,30 ч. пред сградата на БНТ на ул. „Сан Стефано“ 29.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС