Еколози: Напролет не бързайте да косите моравата, пречите на пчелите

Глухарчетата и други диви растения са ценен хранителен източник за насекомите, когато излизат от зимен сън

Всяко глухарче съдържа до 100 цветни кошнички с нектар и прашец. Снимка: Гергана Димитрова - Еколози: Напролет не бързайте да косите моравата, пречите на пчелите

Всяко глухарче съдържа до 100 цветни кошнички с нектар и прашец. Снимка: Гергана Димитрова

Градинарите да не косят глухарчетата рано напролет, съветват от Британското екологично общество. Това са сред първите растения, които цъфтят след края на зимата, затова представляват ценен хранителен източник за пчелите и други насекоми опрашители, които скоро ще излязат от зимен сън, отбелязва „Гардиън“.

Във Великобритания има 240 вида глухарчета и всяко от тях съдържа до 100 цветни кошнички с нектар и прашец.

Ако глухарчетата бяха рядкост, хората щяха да се бият за тях. Но тъй като са често срещани, хората ги изкореняват, пръскат и третират с всевъзможни ужасни неща. Просто ги оставете да цъфтят“, призовава проф. Джейн Мемот, новият президент на Британското екологично общество и професор по екология в Бристълския университет.

Според тях, хората не трябва да засаждат твърде много цветя с „форма на помпони“, например английски рози и далии, тъй като тези видове изразходват голяма част от енергията си за оформянето на венчелистчета, а в същото време съдържат твърде малко нектар и прашец.

Сред най-полезните растения за опрашителите били също цъфналите моркови и лук, които може да се открият в „по-неподдържаните градини“. А ако тревата бъде оставена да порасте до 8-10 см, сред нея ще се появят лютичета, маргаритки, детелини, прунела, усойче…

„Нищо не може да направите за тигрите, китовете и слоновете, но в рамките на възможностите ви е да помогнете на насекомите, птиците и растенията, които се намират във вашия район“, казва Мемот и насърчава градинарите да косят градините си два пъти по-рядко от обикновено.

Световната популация на насекомите намалява с 2,5% годишно, а някои от видовете са застрашени от изчезване в следващите сто години, сочи ново изследване от април 2019 г. Благотворителната организация „Buglife“ посвещава дейността си на опазването на насекомите. По тяхна препоръка градинарите имат една леха в градината, която косят само наесен и през пролетта.

„Огромна част от моравите, особено в по-старите къщи, са разположени върху стари ливади, така че дивите цветя ще поникнат сравнително бързо“, казват от организацията.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg