Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ето как Мария Альохина от „Пуси Райът“ успя да се измъкне от Русия

Активистката излезе от страната незаконно след забраната да пътува, за да участва на фестивал в Единбург

С тази снимка „Пуси Райът“ съобщиха в страницата си във Фейсбук, че Мария Альохина е успяла да се измъкне от Русия. - Ето как Мария Альохина от „Пуси Райът“ успя да се измъкне от Русия

С тази снимка „Пуси Райът“ съобщиха в страницата си във Фейсбук, че Мария Альохина е успяла да се измъкне от Русия.

Както съобщихме днес по-рано, Мария Альохина, една от тримата членове на „Пуси Райът“, които бяха изправени пред прокуратурата през 2012 г. за „пънк молитва“ (срещу Путин) в московска църква, бе спряна от руските граничари и самата тя съобщи в социалните мрежи, че не може да напусне страната.

Ден по-късно от сайта на протестната пънк група стана ясно, че Альохина е намерила начин да надхитри ФСБ и да отпътува за Шотландия, където трябва да представи със спектакъл книгата си „Riot Days“.

Вижте още: КАК „ПУСИ РАЙЪТ“ ИЗИГРАХА РУСКАТА СЛУЖБА ЗА СИГУРНОСТ?

Обявената от властите причината за забраната бе, че Альохина не е изпълнила присъдата си от 100 часа общественополезен труд, наложен ѝ заради протест пред сградата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). На следващия ден на Фейсбук страницата на „Пуси Райът“ се появи съобщение, че въпреки забраната за пътуване, Мария Альохина е успяла да излезе от Русия и вече пътува към Единбург. Но не беше обяснено как е успяла да се измъкне.

Арестът на Альохина през април пред централата на ФСБ. Снимка: Туитър

Късно снощи от „Гардиън“ са се свързали с Альохина и тя им е разказала как е излязла от Русия.

След забраната Алиохина е пътувала с автомобил повече от 1000 километра – първо през Беларус, където границата с Русия не се охранява толкова строго, и оттам в Литва в Европейския съюз, където се е качила на полет за Обединеното кралство.

„Това не беше нещо необичайно — обяснява Альохина. — Много руснаци напускат страната по същия съвсем законен начин.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90