Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Фасадата на Театър „София“ ще си остане същата след ремонта

Столична община опроверга „Спаси София“, че ремонтът ще обезобрази сградата

Орнаментите и барелефите ще бъдат основно почистени, твърдят от Общината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Фасадата на Театър „София“ ще си остане същата след ремонта

Орнаментите и барелефите ще бъдат основно почистени, твърдят от Общината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Всички детайли по фасадата на сградата на Театър „София“ ще бъдат запазени след ремонта на сградата, заявиха пред „Площад Славейков“ от Столичната община. Според проекта, съгласуван и одобрен от управляващия орган на ОП „Региони в растеж“, се предвижда орнаментите и барелефите да бъдат основно почистени, не заменени.

Уточнението на Столична община идва в отговор на твърденията на неправителствената организация „Спаси София“, публикувани във Фейсбук страницата ѝ на 9 септември. Според активистите, общината възнамерява да ремонтира сградата на Театър „София“, като замени варовика от фасадата с пресован ламинат.

Решението за ремонта на Театър „София“ и Културен дом „Средец“ е взето на заседание на Столичния общински съвет през юни 2021 г.

Архитектурата на сградата, построена през 1970 г., наподобява крепост с крепостна кула, разположена точно над голямата сцена. Ремонтът предвижда топлоизолация, оптимизиране на архитектурното разпределение и високотехнологично оборудване на театъра.

Театър „София“ е най-старият общински театър в София и вторият след Народния със специално построена за театрална дейност сграда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах