Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фейсбук разбули мистерията на „древна“ реликва

Израелските власти потърсиха помощ от социалните мрежи – и не сгрешиха

Античната реликва се оказа не толкова антична. Снимка: Фейсбук - Фейсбук разбули мистерията на „древна“ реликва

Античната реликва се оказа не толкова антична. Снимка: Фейсбук

Израелските власти, отговарящи за антиките, обявиха, че потребители на „Фейсбук“ са разбулили тайната на позлатен артефакт, за който се е смяташе, че е древна еврейска реликва. Оказало се обаче, че това е античен предмет, а устройство от доста по-нова ера, претендиращо да е „енергиен лечител“.

Артефактът, златен скиптър с няколко вдлъбнатини, е попаднал във властите преди шест месеца, предава „Гардиън“. Той е открит в Йерусалимско гробище от тамошния пазач. Той сигнализирал и в полицията, мислейки, че предметът може да е експлозив.

Скиптърът тежи около 8 килограма. Той е бил изследван с рентгенови лъчи, както и анализиран химически. Според първоначалните мнения на експертите е ставало дума за артефакт, ползван в библейските еврейски храмове.

В това гробище в Йерусалим са били намирани предмети от римската, византийската епохи, както и такива датирани от Кръстоносните походи. Този елемент обаче се оказал напълно непознат за учените.

Шест месеца изследователите останали без никакви идеи – и публикували във „Фейсбук“ снимка на уреда с апел за помощ. Предложенията заваляли тутакси – а потребители спекулирали, че позлатеният предмед е инструмент за осеменяване на говеда, средство за разточване на тесто, парче от индустриална машина, уред за масаж или храмове реликва.

След като повече от 300 души се изказали само за часове, един от коментиралите идентифицирал предмета като Weber Isis Beamer – устройство с претенцията да създава „защитно поле“ срещу радиация и предназначено за „употреба от натуропати и хора, които лекуват енергията си“.

Уредът е кръстен на Изида – египетската богиня на медицината, магията и природата. Негови разновидности може да се закупят от германската фирма „Вебер Био“ на цени от 67 евро за медальон до над 1000 евро за най-голямата версия, която според търговеца „може да хармонизира дори изключително силни електромагнитни и радиационни полета“.

„Мъдростта на масите свърши своята работа“, коментираха израелските власти във вторник.

Човекът, разкрил мистерията, се казва Мика Барак и е от Италия. Той вече е бил поканен и да посети Израел, за да види лично „безценния“ артефакт.

Остава мистерия как уредът е бил заровен в гробището, въпреки призива всеки, въвлечен в случая, да се свърже с полицията и да обясни защо скиптърът е бил поставен в античната структура и на кого от мъртъвците там се е предполагало да донесе позитивна енергия…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90