Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Физика на тъгата“ в краткия списък за „Оскар“

Номинациите ще бъдат обявени на 13 януари

Кадър от „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев - „Физика на тъгата“ в краткия списък за „Оскар“

Кадър от „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев

„Физика на тъгата“, новият филм на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов, е в краткия списък за 92-ите награди „Оскар“. Американската филмова академия обяви кратките списъци в някои от категориите – документален филм, късометражен документален филм, чуждестранен филм, грим, саундтрак, оригинална песен, късометражен анимационен филм, игрален късометражен филм и визуални ефекти.

От 92 предложения в предварителната селекция за „късометражна анимация“, „Физика на тъгата“ бе избран от журито сред десетте филма, които продължават напред към битката за номинациите. Ето всички филми, които ще спорят за номинация заедно с творбата на Теодор Ушев:

„Dcera (Daughter)“
„Hair Love“
„He Can’t Live without Cosmos“
„Hors Piste“
„Kitbull“
„Memorable“
„Mind My Mind“
„The Physics of Sorrow“
„Sister“
„Uncle Thomas: Accounting for the Days“

Българското предложение за „Оскар“ в категорията „чуждестраен филм“ – „Ага“ на Милко Лазаров – не попада в краткия списък. Но там влиза заглавие от Северна Македония – документалният „Honeyland“ на режисьорите Taмара Котевска и Любомир Стефанов. Филмът за последната жена пчеларка в Европа е в краткия списък и за документален филм.

Номинациите за „Оскар“ ще бъдат обявени на 13 януари, а наградите – на 9 февруари 2020 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС