Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Физика на тъгата“ в краткия списък за „Оскар“

Номинациите ще бъдат обявени на 13 януари

Кадър от „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев - „Физика на тъгата“ в краткия списък за „Оскар“

Кадър от „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев

„Физика на тъгата“, новият филм на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов, е в краткия списък за 92-ите награди „Оскар“. Американската филмова академия обяви кратките списъци в някои от категориите – документален филм, късометражен документален филм, чуждестранен филм, грим, саундтрак, оригинална песен, късометражен анимационен филм, игрален късометражен филм и визуални ефекти.

От 92 предложения в предварителната селекция за „късометражна анимация“, „Физика на тъгата“ бе избран от журито сред десетте филма, които продължават напред към битката за номинациите. Ето всички филми, които ще спорят за номинация заедно с творбата на Теодор Ушев:

„Dcera (Daughter)“
„Hair Love“
„He Can’t Live without Cosmos“
„Hors Piste“
„Kitbull“
„Memorable“
„Mind My Mind“
„The Physics of Sorrow“
„Sister“
„Uncle Thomas: Accounting for the Days“

Българското предложение за „Оскар“ в категорията „чуждестраен филм“ – „Ага“ на Милко Лазаров – не попада в краткия списък. Но там влиза заглавие от Северна Македония – документалният „Honeyland“ на режисьорите Taмара Котевска и Любомир Стефанов. Филмът за последната жена пчеларка в Европа е в краткия списък и за документален филм.

Америка за България

Номинациите за „Оскар“ ще бъдат обявени на 13 януари, а наградите – на 9 февруари 2020 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3