Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Галаконцертите с учениците на Райна Кабаиванска онлайн

Сопраното Виктория Йео ще пее на Античния театър в Пловдив през есента

През 2020 г. Райна Кабаиванска отбелязва 20 години от първия си майсторски клас. Снимка: Светослав Караджов - Галаконцертите с учениците на Райна Кабаиванска онлайн

През 2020 г. Райна Кабаиванска отбелязва 20 години от първия си майсторски клас. Снимка: Светослав Караджов

Оперната певица Виктория Йео, възпитаничка на Райна Кабаиванска и считана за любимото сопрано на маестро Рикардо Мути, ще пее в „Мадам Бътерфлай“ в Пловдив. Концертът ще се проведе на 4 септември в Античния театър и ще бъде част от събитията, отбелязващи 20-годишнината от началото на майсторските класове на маестрата.

В постановката на режисьора Нина Найденова ще участват още от учениците на оперната дива – публиката ще чуе младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким. Диригент е маестро Найден Тодоров. Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла на своите ученици.

Отбелязването на годишнината ще започне още през през месец май с някои от най-запомнящите се концерти и оперни спектакли от майсторските класове, записи на които ще бъдат пуснати онлайн. Първото излъчване е на 24 май във Фейсбук страницата на „Школата Кабаиванска“, когато ще бъде показан галаконцертът „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Записът е от 2014 г., когато оперната дива чества 80-ия си юбилей в зала 1 на НДК. До края на юли, докато траят стриймингите, в програмата са включени галаконцерти на лауреатите на майсторските класове в зала „България“, Софийската опера и операта в Бургас, концертите „Серата белканто“ в Посолството на Италия в България…

Публиката в интернет ще види и чуе някои от звездите на съвременната световна оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий и др. – като участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ.

Междувременно оперната певица обяви датите за новия си майсторски клас, организиран от Нов български университет. Той ще се проведе между 8 и 26 септември в Софийската опера и балет. Крайният срок за регистрация е 3 септември, конкурсното прослушване е насрочено за 7 септември.

Тазгодишният галаконцерт е планиран за 27 септември в Софийската опера под диригентството на маестро Найден Тодоров. Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера.

Галаконцертът ще бъде повторен на 30 септември в Бургаската опера.

В предстоящата юбилейна година и идния музикален сезон артисти от „Школата Кабаиванска“ и стипендианти на Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ са ангажирани в над 60 оперни театри от цял свят, включително на най-престижните сцени като „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж, „Театро Реал“ в Мадрид, Римската опера,  Операта в Цюрих и др.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах