VivaPay

Галаконцертите с учениците на Райна Кабаиванска онлайн

Сопраното Виктория Йео ще пее на Античния театър в Пловдив през есента

През 2020 г. Райна Кабаиванска отбелязва 20 години от първия си майсторски клас. Снимка: Светослав Караджов - Галаконцертите с учениците на Райна Кабаиванска онлайн

През 2020 г. Райна Кабаиванска отбелязва 20 години от първия си майсторски клас. Снимка: Светослав Караджов

Оперната певица Виктория Йео, възпитаничка на Райна Кабаиванска и считана за любимото сопрано на маестро Рикардо Мути, ще пее в „Мадам Бътерфлай“ в Пловдив. Концертът ще се проведе на 4 септември в Античния театър и ще бъде част от събитията, отбелязващи 20-годишнината от началото на майсторските класове на маестрата.

В постановката на режисьора Нина Найденова ще участват още от учениците на оперната дива – публиката ще чуе младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким. Диригент е маестро Найден Тодоров. Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла на своите ученици.

Отбелязването на годишнината ще започне още през през месец май с някои от най-запомнящите се концерти и оперни спектакли от майсторските класове, записи на които ще бъдат пуснати онлайн. Първото излъчване е на 24 май във Фейсбук страницата на „Школата Кабаиванска“, когато ще бъде показан галаконцертът „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Записът е от 2014 г., когато оперната дива чества 80-ия си юбилей в зала 1 на НДК. До края на юли, докато траят стриймингите, в програмата са включени галаконцерти на лауреатите на майсторските класове в зала „България“, Софийската опера и операта в Бургас, концертите „Серата белканто“ в Посолството на Италия в България…

Публиката в интернет ще види и чуе някои от звездите на съвременната световна оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий и др. – като участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Междувременно оперната певица обяви датите за новия си майсторски клас, организиран от Нов български университет. Той ще се проведе между 8 и 26 септември в Софийската опера и балет. Крайният срок за регистрация е 3 септември, конкурсното прослушване е насрочено за 7 септември.

Тазгодишният галаконцерт е планиран за 27 септември в Софийската опера под диригентството на маестро Найден Тодоров. Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера.

Галаконцертът ще бъде повторен на 30 септември в Бургаската опера.

В предстоящата юбилейна година и идния музикален сезон артисти от „Школата Кабаиванска“ и стипендианти на Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ са ангажирани в над 60 оперни театри от цял свят, включително на най-престижните сцени като „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж, „Театро Реал“ в Мадрид, Римската опера,  Операта в Цюрих и др.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg