VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Гласувайте: Културно събитие на 2019 година

Читателите на „Площад Славейков“ определят най-важното за българската култура събитие на 2019-а

Статуя на богинята Нике на покрива на Народния театър. Богинята на победата е сестра на Зелус (завист), Биа (сила) и Кратос (мощ). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Гласувайте: Културно събитие на 2019 година

Статуя на богинята Нике на покрива на Народния театър. Богинята на победата е сестра на Зелус (завист), Биа (сила) и Кратос (мощ). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Дойде ноември, и въпреки че културният живот в страната е в разгара си, по-голямата част от годината вече изтече. Събитията с положителен (но и с отрицателен) знак са достатъчно, за да започнем да мислим кои от тях да отличим (и кои да заклеймим) във вече традиционната ни годишна класация на най-доброто (и най-срамното), с което се срещнахме през 2019-а. Крайният избор отново ще направите вие, читателите на „Площад Славейков“.

Културата не е състезание, но всички артисти в крайна сметка се борят за публика. Пълната зала не е гаранция за културната стойност на едно събитие – но празната зала е гаранция за неговия неуспех. Затова от 1 ноември до 31 декември 2019-а може да гласувате за „Културно събитие на 2019 година“ и „Некултурно събитие на 2019 година“.

Да припомним: през 2016-а най-много гласове събраха „Плаващите кейове“ на Кристо, през 2017-а бе избран филмът на Виктор Божинов „Възвишение“, а през 2018-а – концертът на „Концертгебау“ с Веско Ешкенази в НДК. Сега предстои да отличим събитието, което е развълнувало най-много зрители през 2019 г.

До края на 2019-а предстоят наситени с арт прояви два месеца – затова ще добавяме предложения в класацията до последния момент. Условията за номинация: културни събития, случили се в България през годината и привлекли значително публично внимание, с участието на наши и чужди творци, както и прояви на българи на световната арт сцена.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Изпращайте предложенията на редакционната поща: mail@ploshtadslaveikov.com или в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук.

За да намалим възможностите за манипулации, и тази година ще има ограничение – от един компютър може да се гласува само веднъж: за пет предложения в „Културно събитие на годината“ и за пет в „Некултурно събитие на годината“.

Културно събитие 2019

 • Проектът „Медея“ на Снежина Петрова (21%)
 • Спектакълът „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в Античния театър (19%)
 • XIX майсторски клас на Райна Кабаиванска и галаконцертът след него (16%)
 • Европейската литературна награда „Ангелус“ за „Физика на тъгата“ на Георги Господинов (8%)
 • Спектакълът „Одисей“, постановка на Диана Добрева в Пловдивския театър (7%)
 • Концертът на Симфоничния оркестър на БНР със солист Константин Емелянов (7%)
 • Изложбата „Омагьосаното царство“ с картини на Николай Райнов в Софийска градска галерия (6%)
 • Филмът „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев (6%)
 • Откриването на Епископската базилика в Пловдив (5%)
 • Завръщането на България на Венецианското биенале (5%)
Зареждане ... Зареждане ...

Некултурно събитие 2019

 • Фалшивите картини в галерия „Структура“ (40%)
 • Предизборните компромати в ПИК (31%)
 • Откриването на полуготовия Исторически парк край Варна (29%)
Зареждане ... Зареждане ...

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg