Глава на Ерос върна в Турция музеят „Виктория и Албърт“

Открита е от британски генерал, който си я носи като сувенир в Лондон

Главата на Ерос отново е поставена на тялото. Снимка: „Виктория и Албърт“ - Глава на Ерос върна в Турция музеят „Виктория и Албърт“

Главата на Ерос отново е поставена на тялото. Снимка: „Виктория и Албърт“

Лондонският музей „Виктория и Албърт“ върна на Турция глава на гръцкия бог Ерос. Липсващата глава е част от богато украсен римски саркофаг, изложен в Археологическия музей в Истанбул, и вече е монтирана към тялото. Реституцията на мрамора е плод на 90-годишни преговори, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

Главата се озовава в Лондон през 1882 г., когато британският генерал Чарлз Уилсън открива перфектно запазен и пищно украсен саркофаг край град Караман, централна Турция. По-късно археолозите го описват като един от най-големите и изкусни саркофази, оцелели от Античността. Датиран е от III век. Уилсън имал намерение да изпрати целия саркофаг във Великобритания, но преди това да се случи, го заровил обратно. Все пак тръгнал към родината си със сувенир – главата на дете, въплъщаващо гръцкия бог на любовта Ерос, която била отчупена от тялото по неизвестна причина.

Снимка: „Виктория и Албърт“

Уилсън така и не успява да изпрати ценната находка в Лондон и през 1883 г. заел главата на „Виктория и Албърт“.

„Опитвам се да осигуря целия саркофаг за Англия и бих искал главата да отиде при онзи, който притежава и него“, пише в писмото си военният.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Това не се случва и през 1933 г. заемката се превръща в подарък с решението на дъщерята на Уилсън. Година по-късно тогавашният директор на институцията Ерик Маклаган обмисля идеята да размени главата за мраморна скулптура от византийския период, но признава, че това „може да доведе до евентуални последици, особено във връзка с мраморите на Елгин в Британския музей, но мисля, че може да се оправдаем, като изтъкнем, че тук става въпрос за една глава, липсваща от голям монумент, която е с много по-голяма стойност, ако бъде изложена в цялост“.

През 1934 г. британското правителство се съгласява „Виктория и Албърт“ да върне главата, но в крайна сметка за Турция отпътува само нейна гипсова отливка. Оригиналната глава остава на съхранение в Лондон.

Преговорите за реституцията са възобновени от турското правителство през 2005 г., след това отново през 2010 г. – 12 години по-късно, през 2022 г., лондонският музей и турското министерство на културата и туризма подписаха документ за заемането на главата за период от 6 години. Очакванията са обаче, че споразумението ще бъде периодично подновявано. С подписа на турския министър на културата обаче държавата признава, че главата е собственост на „Виктория и Албърт“, изтъква „Арт Нюзпейпър“.

Днес саркофагът е изложен в цялост в Археологическия музей в Истанбул и е един от акцентите в колекцията на музея.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах