Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гора на 60 хил. години открита под водата в САЩ (снимки)

Древните дървета, все още вкоренени в почвата, са идеално запазени в естествена капсула на времето

Дърветата от някогашната гора са запазени в своеобразна капсула на времето. - Гора на 60 хил. години открита под водата в САЩ (снимки)

Дърветата от някогашната гора са запазени в своеобразна капсула на времето.

Древна кипарисова гора е открита на 18 метра под водата в Мексиканския залив, край бреговете на Алабама. Тя е на около 60 хиляди години, обясняват изследователите, които проучват място, и ще даде ценен поглед към климатичните промени през хилядолетията и към нарастването на морското равнище.

Гората е уникална за планетата ни реликва. Тя е единственият известен ни обект, където ледникова гора е така добре запазена, с хиляди дървета, все още вкоренени в почвата, където са расли преди хилядолетия. Районът е съкровищница за информация – говори за климата, годишните валежи по онова време, популациите на насекоми и растения, обитавали крайбрежието на залива, преди хората да пристигнат в новия свят.

В момента тече научен анализ на данните от обекта, като едно от ключовите неща, които гората може да изясни, е за свят, в който морското ниво се покачва дори по-бързо, отколкото са най-мрачните прогнози за близкото бъдеще днес.

Според изследователите гората е била „заровена“ в залива през вековете, докато огромните вълни на урагана „Иван“ през 2004 г. не са подсказали какво може да има под водата. Преди да достигне крайбрежието, „Иван“ избухна в Залива като ураган от пета степен. Ветровете му издигнаха най-големите вълни, измервани някога (някои по 30 метра). Бурята всъщност е преминала точно над древната гора и така я е разкрила на света.

Подводно пътешествие във времето

Гмуркането на 20 метра по зелените вълни на Мексиканския залив е като пътешествие във времето, обясняват от сайта Al.com, който следи отблизо разкопките, които продължават вече пета година. Плуването през гората позволява да се проследи пътят на реката, текла през района, докато все още е бил на сушата.

Районът е съкровищница за информация – говори за климата, годишните валежи по онова време, популациите на насекоми и растения, обитавали крайбрежието на залива, преди хората да пристигнат в новия свят.

Никога преди не е откривано нещо от този род. Край британския бряг са известни няколко дървета на около 1000 години, подобни са виждани и на други места по света, но те са расли във времена, които добре разбираме – за разлика от гората край Алабама.

Дърветата там са толкова стари, че отварят прозорец към ера, която учените все още се опитват да изяснят. И са хиляди – част от богата мочурлива гора. Изследователите смятат, че мястото е било буквално заринато от мръсотия и пръст по време, когато морското ниво рязко се е повишило. Именно това е защитило дърветата от разлагане, като ги е предпазило от богатата на кислород вода в залива. Така гората практически е била херметически затворена – в нещо като естествена капсула на времето.

Смята се, че пристигането на хора в Северна Америка и пирамидите в Египет са на малко повече от 50 хиляди години. Запазената подводна гора се датира към ледниковата епоха от преди 60 хилядолетия – тогава морското ниво е било десетки метри по ниско, а Земята е била значително по-студена от сега. Голяма част от водата е била под формата на ледници.

Повечето хора свързват период от 12 до 18 хиляди години преди наши дни като „Ледниковата епоха“, но всъщност планетата е минавала през няколко такива продължителни периода – те идват на всеки 40 до 100 хиляди години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg