Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Хора, не мълчете!

Обяснение, извинение и уволнение от А1, плюс благодарности

„Искаме да Ви благодарим за прямотата и описанието на случая, защото той ще ни помогне да станем по-добри като компания“, се казва в писмото от А1 по повод опита за измама в касата им на „Раковска“ и „Графа“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Хора, не мълчете!

„Искаме да Ви благодарим за прямотата и описанието на случая, защото той ще ни помогне да станем по-добри като компания“, се казва в писмото от А1 по повод опита за измама в касата им на „Раковска“ и „Графа“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Хора, не мълчете, а говорете, пишете, пускайте сигнали – ако не искате да ви бавят, заблуждават и крадат. Ако не правим първото, ще ни се случва второто. Неизбежно е.

Ето какво се случи след опита да бъда измамен от служител на А1 във вторник по обяд. След като малко по-късно други служители от друг магазин на същата компания ме обслужиха съвсем коректно (дори познаха в кой офис са се опитали да ме изиграят), ми дадоха имейл адрес, на който да се оплача. Вместо това аз разказах случилото се публично – текстът излезе в „Площад Славейков” същата вечер, а официалното оплакване го оставих за следващия ден (работата преди всичко).

Вижте още: КАК ПРЕДОТВРАТИХ ОПИТ ЗА ГРАБЕЖ ОТ СТРАНА НА А1 – БЕЗ ПОМОЩТА НА ПОЛИЦИЯТА

Не се наложи да пиша повече, А1 реагираха бързо. Още същата вечер коментираха на Фейсбук страницата на сайта, че ще проверят случая и ще вземат мерки да не се повтаря, ако се окаже истина. На следващия ден по обяд вече си бяха направили проверката и ми се обадиха от отдел „Корпоративни комуникации“ – с извинение, обяснение и уволнение – точно както бях поискал в текста си. И с още нещо.

Америка за България

„Искаме да Ви благодарим за прямотата и описанието на случая, защото той ще ни помогне да станем по-добри като компания – пишеше в писмото, което получих, освен телефонното обаждане. – Проверката показа, че за съжаление нашият служител не е спазил принципите на компанията при предлагането на услуги и обслужването на клиенти. Извиняваме се за неприятната ситуация и бихме искали да Ви уверим, че подобни случаи са изключение, а не практика за нашата компания.

Крайната ни цел е да предлагаме както качествени услуги, така и добро обслужване на клиентите. По тази причина вече са взети мерки подобни ситуации да не се повтарят, включително прекратяване на трудовото правоотношение със служителя, който не е спазил правилата за работа в компанията и предупреждение към мениджъра на нашия магазин.”

Малко по-късно се обади и управителката на магазина – тя също искаше лично да се извини и да благодари – за помощта да се освободят от въпросния служител.

Така моят личен проблем беше разрешен в рамките на 24 часа, но от коментарите към статията се вижда, че той далеч не е само мой. Стотици хора споделиха подобни истории, с опити за измами, включително успешни, грубо отношение, неясноти в договорите. Сигурен съм, че отговорните лица в А1 са ги видели и би трябвало поне да се замислят.

Но, ако искаме и да реагират, трябва да пуснем оплакване. Ето какво сподели в коментар една читателка:

„… много пъти и аз съм била в подобно положение. Направо пишеш заявление в офиса, обясняващ кратко нещата, те трябва да ти го сканират и с номер да ти върнат жалбата, а номерът трябва да го получиш допълнително и веднага като SMS. Три пъти съм писала така и след проверка се оказва, че съм права, дори 1 път ми намалиха за 3 месеца таксата като извинение”.

Същото ми каза и управителката – въпреки че наличието на подобни случаи в този офис (а и много други) било обществена тайна – за да се предприемат мерки, трябва да се пусне оплакване. Клиентът може да постъпи както пише читателката ни – да говори с управителя на магазина или да пусне оплакване на имейл customerservice@a1.bg. Отделно всеки може да се обърне и към Комисията за защита на потребителите, телефонния номер, на който ще получите повече информация, е 070011122, имат и сайт: kzp.bg, където ще намерите и електронна форма за подаване на сигнали.

И, разбира се, не става дума само за тази компания. От стотиците коментари личи ясно, че клиентът може да се сблъска с подобни практики и при останалите два мобилни оператора – това също не е тайна.

Хора, не мълчете, говорете, пишете до сайтове, вестници и в социалните мрежи, на личната си стена и в многочислени групи – оплаквайте се, пускайте сигнали, протестирайте! Това няма да се хареса на тези, които искат да ни заблуждават, лъжат, крадат и лишават от права. Вдигайте шум, без значение дали става дума за офис на мобилен оператор, за банка или автосервиз, полицейски участък или решение на парламента. Да, прави са Илф и Петров: „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се”, но когато викат силно, имат значително по-големи шансове.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3