Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хора, не мълчете!

Обяснение, извинение и уволнение от А1, плюс благодарности

„Искаме да Ви благодарим за прямотата и описанието на случая, защото той ще ни помогне да станем по-добри като компания“, се казва в писмото от А1 по повод опита за измама в касата им на „Раковска“ и „Графа“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Хора, не мълчете!

„Искаме да Ви благодарим за прямотата и описанието на случая, защото той ще ни помогне да станем по-добри като компания“, се казва в писмото от А1 по повод опита за измама в касата им на „Раковска“ и „Графа“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Хора, не мълчете, а говорете, пишете, пускайте сигнали – ако не искате да ви бавят, заблуждават и крадат. Ако не правим първото, ще ни се случва второто. Неизбежно е.

Ето какво се случи след опита да бъда измамен от служител на А1 във вторник по обяд. След като малко по-късно други служители от друг магазин на същата компания ме обслужиха съвсем коректно (дори познаха в кой офис са се опитали да ме изиграят), ми дадоха имейл адрес, на който да се оплача. Вместо това аз разказах случилото се публично – текстът излезе в „Площад Славейков” същата вечер, а официалното оплакване го оставих за следващия ден (работата преди всичко).

Вижте още: КАК ПРЕДОТВРАТИХ ОПИТ ЗА ГРАБЕЖ ОТ СТРАНА НА А1 – БЕЗ ПОМОЩТА НА ПОЛИЦИЯТА

Не се наложи да пиша повече, А1 реагираха бързо. Още същата вечер коментираха на Фейсбук страницата на сайта, че ще проверят случая и ще вземат мерки да не се повтаря, ако се окаже истина. На следващия ден по обяд вече си бяха направили проверката и ми се обадиха от отдел „Корпоративни комуникации“ – с извинение, обяснение и уволнение – точно както бях поискал в текста си. И с още нещо.

„Искаме да Ви благодарим за прямотата и описанието на случая, защото той ще ни помогне да станем по-добри като компания – пишеше в писмото, което получих, освен телефонното обаждане. – Проверката показа, че за съжаление нашият служител не е спазил принципите на компанията при предлагането на услуги и обслужването на клиенти. Извиняваме се за неприятната ситуация и бихме искали да Ви уверим, че подобни случаи са изключение, а не практика за нашата компания.

Крайната ни цел е да предлагаме както качествени услуги, така и добро обслужване на клиентите. По тази причина вече са взети мерки подобни ситуации да не се повтарят, включително прекратяване на трудовото правоотношение със служителя, който не е спазил правилата за работа в компанията и предупреждение към мениджъра на нашия магазин.”

Малко по-късно се обади и управителката на магазина – тя също искаше лично да се извини и да благодари – за помощта да се освободят от въпросния служител.

Така моят личен проблем беше разрешен в рамките на 24 часа, но от коментарите към статията се вижда, че той далеч не е само мой. Стотици хора споделиха подобни истории, с опити за измами, включително успешни, грубо отношение, неясноти в договорите. Сигурен съм, че отговорните лица в А1 са ги видели и би трябвало поне да се замислят.

Но, ако искаме и да реагират, трябва да пуснем оплакване. Ето какво сподели в коментар една читателка:

„… много пъти и аз съм била в подобно положение. Направо пишеш заявление в офиса, обясняващ кратко нещата, те трябва да ти го сканират и с номер да ти върнат жалбата, а номерът трябва да го получиш допълнително и веднага като SMS. Три пъти съм писала така и след проверка се оказва, че съм права, дори 1 път ми намалиха за 3 месеца таксата като извинение”.

Същото ми каза и управителката – въпреки че наличието на подобни случаи в този офис (а и много други) било обществена тайна – за да се предприемат мерки, трябва да се пусне оплакване. Клиентът може да постъпи както пише читателката ни – да говори с управителя на магазина или да пусне оплакване на имейл customerservice@a1.bg. Отделно всеки може да се обърне и към Комисията за защита на потребителите, телефонния номер, на който ще получите повече информация, е 070011122, имат и сайт: kzp.bg, където ще намерите и електронна форма за подаване на сигнали.

И, разбира се, не става дума само за тази компания. От стотиците коментари личи ясно, че клиентът може да се сблъска с подобни практики и при останалите два мобилни оператора – това също не е тайна.

Хора, не мълчете, говорете, пишете до сайтове, вестници и в социалните мрежи, на личната си стена и в многочислени групи – оплаквайте се, пускайте сигнали, протестирайте! Това няма да се хареса на тези, които искат да ни заблуждават, лъжат, крадат и лишават от права. Вдигайте шум, без значение дали става дума за офис на мобилен оператор, за банка или автосервиз, полицейски участък или решение на парламента. Да, прави са Илф и Петров: „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се”, но когато викат силно, имат значително по-големи шансове.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg