Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хората на Будапеща и София в градинката „Кристал“

Градски пейзажи от двете столици в изложба на открито

Софийски парк. Снимка: Вихрен Георгиев - Хората на Будапеща и София в градинката „Кристал“

Софийски парк. Снимка: Вихрен Георгиев

Двама фотографи представят духа и лицата на Будапеща и София в обща изложба по случай Деня на българо-унгарското приятелство. „Хората на Будапеща и София“ представят най-добрите кадри на унгареца Кристиян Бодиш, създател на „Budapest Images“, и на Вихрен Георгиев, човека зад платформите „People of Sofia“ и „Sofia in Details“. Градските пейзажи може да се разгледат между 17 и 30 октомври в галерия на открито в столичната градина „Кристал“.

„Ще видим фотографиите на двама автори, които много добре познават градовете си и улавят мигове от живота на София и Будапеща, посветили са творчеството си на хората в двете столици – казва Мирослав Боршош, заместник-кмет на София по културата. – Представяме изложбата по случай Деня на българо-унгарското приятелство, който отбелязваме на 19 октомври.

Изложбата показва фотографии на Будапеща от изминалите 10 години, групирани в тематични двойки. Част от тях са типично „будапещенски“, но останалата представя колекция, която би могла да бъде направена в който и да е друг голям град. Общото между тях е улавянето на неповторимостта на мига.

Хората на Будапеща. Снимка: Кристиян Бодиш

Бодиш се дипломира като строителен инженер и след пет години работа с фотографската камера – досега единствено хоби, снимането се превръща в негова професия. Работи на свободна практика и се занимава основно с архитектурна и рекламна фотография, заснема и събития. Снима Будапеща от 2009 г., а през 2016 г. създава „Budapest Images“. Тази година се присъединява и към творческото ателие BPSPC (Budapest Street Photography Collective).

„Най-голяма радост ми доставя, когато мога да увековеча рядко, неповторимо, пълно с живот явление – казва Бодиш. – Целта ми не е да се изкачвам по екстремни места и оттам да снимам изумителни перспективи, а да откривам места и гледни точки, които са разбираеми за всички, и въпреки това никой не ги е забелязал.“

Вихрен Георгиев създава платформата „People of Sofia“ през 2013 г., а година по-късно и „Sofia in Details“, превърнали се в емблематични за София. През 2015 г. излиза и фотоалбум с истории от столицата „Хората на София“, а през 2020 г. съсредоточава погледа си върху жените и издава фотографския проект „Жените на София/ Women of Sofia“, събирайки разказите и снимките на над 300 жени. В „People of Sofia“ през годините се развиват множество социални и обществено значими проекти, свързани с обществените неравенства и различия, бежанците, пандемията и много други.

Снимка: Вихрен Георгиев

Денят на българо-унгарското приятелство се отбелязва на 19 октомври от 2016 г., когато се почита паметта на покровителя на българския народ Свети Йоан Рилски чудотворец. Датата е исторически обоснована – през 1183 г. унгарският крал Бела III превзема Средец (днес София) и пренася чудодейните мощи на светеца в своята столица Гран (днес Естергом). През 1187 г. унгарците връщат мощите на българския покровител в Средец.

Изложбата се осъществява от Унгарския културен институт в София в партньорство със Столичната община.

Снимка: Кристиян Бодиш

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90