Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Хорото вече е срещу Халите

Разнообразна музика, веселие и среща с приятели – това е новото мото на ентусиастите

Хорото пред Музея за история на София се озвучава с тонколона. Снимка: Стопкадър  - Хорото вече е срещу Халите

Хорото пред Музея за история на София се озвучава с тонколона. Снимка: Стопкадър

Вече втора седмица неделното хоро в София е на ново място – на площада пред Музея за история на София, бившата Централна баня, и се провежда всяка неделя от 16 ч., стана ясно от публикация на организаторите му във Фейсбук.

Хорото е озвучено с тонколони, а музиката е подбрана така, че да обхване повечето от етнографските райони на страната, защото София е средище на всички хора в България, се казва в съобщението за събитието.

Организаторите от групата „Хоро за хората“ търсят символика и във факта, че площадът пред Централна баня е близо до извора на минерална вода и е свещено място, на което са били изградени няколко религиозни храма. Те добавят, че целта е да се възстанови и поддържа традицията, а не да се демонстрира патриотарство.

Ремонтираната настилка пред Регионалния исторически музей на София е удобна за танци, за разлика от терена на бившия мавзолей, твърдят участвали в танците.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Въпреки това в неделя пред Народния театър пак имаше хоро – десетина души, танцуващи с жива музика на тъпан и кавал.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3