Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хорото вече е срещу Халите

Разнообразна музика, веселие и среща с приятели – това е новото мото на ентусиастите

Хорото пред Музея за история на София се озвучава с тонколона. Снимка: Стопкадър  - Хорото вече е срещу Халите

Хорото пред Музея за история на София се озвучава с тонколона. Снимка: Стопкадър

Вече втора седмица неделното хоро в София е на ново място – на площада пред Музея за история на София, бившата Централна баня, и се провежда всяка неделя от 16 ч., стана ясно от публикация на организаторите му във Фейсбук.

Хорото е озвучено с тонколони, а музиката е подбрана така, че да обхване повечето от етнографските райони на страната, защото София е средище на всички хора в България, се казва в съобщението за събитието.

Организаторите от групата „Хоро за хората“ търсят символика и във факта, че площадът пред Централна баня е близо до извора на минерална вода и е свещено място, на което са били изградени няколко религиозни храма. Те добавят, че целта е да се възстанови и поддържа традицията, а не да се демонстрира патриотарство.

Ремонтираната настилка пред Регионалния исторически музей на София е удобна за танци, за разлика от терена на бившия мавзолей, твърдят участвали в танците.

Въпреки това в неделя пред Народния театър пак имаше хоро – десетина души, танцуващи с жива музика на тъпан и кавал.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах