Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И „Музикаутор“ глобен, и БНР плаща. Всичко е точно?

След спора между Радиото и сдружението, и двете страни продължават да твърдят, че са прави

В началото на 2017 г. Националното радио бе принудено да пуска в музикалните си програми предимно класика и музика с изтекли авторски права. Снимка: БНР - И „Музикаутор“ глобен, и БНР плаща. Всичко е точно?

В началото на 2017 г. Националното радио бе принудено да пуска в музикалните си програми предимно класика и музика с изтекли авторски права. Снимка: БНР

„КЗК санкционира „Музикаутор“ по искане на БНР“, съобщават с писмо до медиите колегите от БНР. От него научаваме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила  на „Музикаутор“ санкция от 56 678 лв. за злоупотреба с господстващо положение.

Сдружението „Музикаутор“ е злоупотребило в отношенията си с БНР, като му е попречило да използва в програмите си техния репертоар. Което пък лишило Националното радио от възможността да се конкурира с останалите радиа. Посочен е и членът – 21, т. 5 от Закона за защита на конкуренцията, заради чието нарушаване съдът е санкционирал „Музикаутор“ с 56 678 лв.

Тъкмо да кажем „Я, каква хубава история, значи и у нас понякога справедливостта може да тържествува!“ и видяхме, че сме получили и второ писмо по същата тема. Този път от „Музикатор“.

Какво възпитано сдружение – вероятно се извинява и за неудобството, причинено на БНР и обещава повече да не прави така“- това си помислихме, но не беше точно така.

„Музикаутор не злоупотребява с господстващо положение“ – прочетохме най-горе и веднага след това още една добра новина: „След подписването на новия договор с БНР, българските автори ще получат 65% повече за творчеството си.“

На финала от „Музикаутор“ ни уверяват, че спазват всички закони и ще предприемат всички предвидени в закона действия, за да оспорят определеното като „не особено тежко“ нарушение към БНР, да докажат правотата си и да защитят интересите на творците. Щом ще се придържат в рамките на закона – няма проблеми.

Възможно ли е и Радиото да е право, и КЗК да е глобила „Музикаутор“ правилно, и те наистина да не са злоупотребили с господстващото си положение, и българските автори да цъфнат и вържат, и слушателите на БНР да останат доволни?

Звучи прекалено добре, за да е вярно.

За да получават наистина 65% повече, българските автори трябва да звучат поне толкова често, колкото преди БНР да спре музиката от каталога на „Музикаутор“. А това все пак зависи от избора на музикалните редактори. Най-добре би било техният избор да зависи от качествата на произведенията. Но на това никакви сдружения, комисии и съдилища не могат да помогнат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах