Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Има ли полза от електрическите тротинетки?

Вредите от новата градска мода изглежда са повече, отчитат в Германия

В София електрическите тротинетки все още не се използват масово, за да се прецени ползата от тях. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Има ли полза от електрическите тротинетки?

В София електрическите тротинетки все още не се използват масово, за да се прецени ползата от тях. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Все повече хора ги използват в Париж, Лос Анджелис и Москва. И в София електрическите скутери стават все по-популярни, а в Германия беше по различно – съвсем доскоро бяха забранени. Миналата година в германската столица полицията е конфискувала 70 тротинетки.

Но от средата на юни 2019 г. в Германия бе позволено електрическите скутери да се движат по пътното платно. Веднага се появиха компании, които задръстиха центровете на германските градове със скутери под наем. В Берлин вече има пет такива фирми. И още една се готви за старт – италианска, пише „Дойче Веле”.

Електрически скутери, наводнили центъра на Берлин, докарват шофьорите до ярост – защото трябва да бъдат особено внимателни, когато човекът на скутера – по една или друга причина – вдигне едната си ръка от кормилото и превозното му средство започне да криволичи опасно на малките си колела, заплашвайки да пресече пътя на автомобила.

В Берлин изглежда все повече хора започват да ги смятат за напаст. Според германски експерти, електрическите тротинетки не допринасят нито за опазването на околната среда, нито за облекчаването на градския трафик. Най-често се превръщат в забавление за пешеходци, а не в алтернатива на автомобила.

Америка за България

Но не само автомобилистите и младите майки с детски колички, които трудно маневрират по тротоарите, задръстени с електрически скутери, негодуват от новото увлечение, пише „Дойче Веле”. Федералната агенция за опазване на околната среда (UBA) беше принудена да разочарова всички, които вярват, че с използването на електрически скутери в града допринасят за опазването на климата.

Мотоциклетът е по-полезен за хората и природата

„Електрическите скутери, като тези, които се предлагат под наем в градските центрове, понастоящем не носят никакви ползи за околната среда“, се казва в изявление, публикувано в уебсайта на UBA във вторник, 3 септември.

Причината според експертите е, че електрическите скутери най-често не заменят пътуване с автомобила, а пътувания с обикновен велосипед или просто ходене пеш.

„Разстоянията, които изминават, често са много кратки – обяснява директорът на UBA Мария Краутцбергер, – и като правило тези разстояния също толкова лесно могат да бъдат преодолени пеша, с автобус, трамвай или обикновен велосипед.“

А когато вместо да походим пеш или да покараме велосипед, се качим на скутер, това не е добре нито за околната среда, нито за здравето ни.

В Германия все още не са провеждани анкети сред потребителите на тротинетки по тази тема – но бяха проведени в Париж. От 4000 анкетирани парижани, които наемат електрически скутери, почти половината (47%) казват, че ако няма такава услуга, ще ходят пеша, 29% ще пътуват с градски транспорт, а 9% ще карат колело. Електрическият скутер се е превърнал в алтернатива на автомобила или таксито само за 8% от анкетираните.

Електрическият скутер със сигурност има по-добър екологичен баланс от автомобила.

„Но – продължава Краутцбергер – в сравнение с обикновен мотоциклет, който предлага същата бързина и възможност за повече багаж, електроскутерът е вариант по-вреден за околната среда, а не е по-добра алтернатива.“

Въглеродният отпечатък на батериите

Експертите на UBA обясняват подробно рисковете за природата и човека, свързани с добива на кобалт, никел, мед, алуминий и други метали, които се използват при производството на електрически скутери и батерии за тях.

Допълнение към обществения транспорт

Проблемът е, че градската зона, в която се предлагат електрически скутери под наем, е ограничена до центъра на града. В покрайнините ги няма. Ако компаниите за отдаване на под наем разположат своите тротинетки не само в центъра на града, но и в по-отдалечените квартали, изтъква Мария Краутцбергер, това ще е различно. Тогава би имало смисъл хората бързо да изминат поне част от твърде дългия път на електрически скутер, вместо с автомобил.

Асоциацията на германските градове (Deutscher Städtetag) също обръща внимание на проблемните тенденции в масовото увлечение по електрическите скутери. В препоръките си към общинските власти Асоциацията съветва да се търси интеграция между обществения транспорт и системата за наемане на скутери в една обща мрежа.

„Колкото по-плътно бъдат интегрирани електрическите скутери в градската мрежа на обществения транспорт, толкова по-голям е шансът пътниците да използват тази услуга в първия и в последния километър от пътуването си“, пише в препоръките на Агенцията.

Вижте още: ЗА ТРОТИНЕТКИТЕ И ХОРАТА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3