Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Индиецът Дев Пател като Дейвид Копърфийлд в нов филм по романа на Дикенс

Във версията на Армандо Янучи („Смъртта на Сталин“) Бен Уишоу е Юрая Хийп

Изборът на актьорски състав за „Дейвид Копърфийлд“ бе приветстван от застъпниците на политическата коректност - в главната роля е индиецът Дев Пател. - Индиецът Дев Пател като Дейвид Копърфийлд в нов филм по романа на Дикенс

Изборът на актьорски състав за „Дейвид Копърфийлд“ бе приветстван от застъпниците на политическата коректност - в главната роля е индиецът Дев Пател.

„Дейвид Копърфийлд“, филмовата адаптация на режисьора Армандо Янучи по Дикенсовата класика, ще открие тазгодишния Лондонски филмов фестивал. Това ще бъде европейска премиера за продукцията след световния ѝ дебют в Торонто в началото на септември, отбелязва „Гардиън“.

Филмът е описван като „свеж прочит“ на Дикенсовия автобиографичен роман за превръщането на момче в млад мъж, докато се люшка между мечтата си да стане писател, бедността във викториански Лондон и задължението да се грижи за ексцентричната си леля.

Във филмовата адаптация главната роля е поверена на Дев Пател, познат от „Беднякът милионер“ на Дани Бойл. Тилда Суинтън влиза в ролята на неговата леля Бетси Тротуд, Бен Уишоу е в образа на Юрая Хийп – един от най-запомнящите се персонажи на Дикенс. В актьорския състав ще видим още Питър Капалди („Доктор Кой“), Хю Лори („Доктор Хаус“) и Гуендолин Кристи (Бриен Тартска в „Игра на тронове“). Сценарият е на Янучи и Саймън Блакуел, с когото често си партнират.

Триша Тътъл, артистичен директор на фестивала в Лондон, коментира, че „Дейвид Копърфийлд“ „показва остроумието и радостното усещане за стил, които са запазена марка на Янучи – наслада е от началото до края“, а Дев Пател и колегите му „правят участията си с мегаватова харизма и хумористичен нюх“.

КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТЪРА НА КИТАРИСТИТЕ НА БАРСЕЛОНА

Последните проекти за голям екран на Янучи са „Смъртта на Сталин“ и „In the Loop“. Сериалът в жанра политическа сатира „Вице“ наскоро приключи по НВО и в момента той работи по предстояща научно-фантастичната сатира „Авеню 5“.

Изборът на индиец за образа на Копърфийлд бе приветстван от застъпниците на политкоректността.

Армандо винаги е знаел, че иска Дев – казва филмовият продуцент Кевин Лоудър. – Наемат се актьори, способни да въплътят персонажа колкото се може по-перфектно, независимо от техния етнос.

63-ият Лондонски филмов фестивал започва на 2 октомври с „Дейвид Копърфийлд“ и ще продължи до 13 октомври 2019 г.