Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изнасят модулите на Бронзовата къща (снимки)

Тя е готова - както виждате, тук е, на части, а кога ще се изгради, зависи от фирмата, която ще залепи частите, обясни авторът Пламен Деяноф

Авторът на инсталацията Пламен Деяноф днес започна изнасянето на част от модулите за Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Изнасят модулите на Бронзовата къща (снимки)

Авторът на инсталацията Пламен Деяноф днес започна изнасянето на част от модулите за Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Остават 26 дни дни до края на Председателството, а едно от културните събития в негова чест няма изгледи скоро да се състои – защото монтажът на Бронзовата къща все още предстои. Днес нейният автор Пламен Деяноф започна да изнася модулите за произведението. Запитан от „Площад Славейков“ какво се случва, той заяви, че елементите ще бъдат сглобявани на друго място и след това ще бъдат върнати на площад „Александър Батенберг“. А сглобените части за посещението на австрийския президент Александър ван дер Белен на 3 май били само тест.

Въпреки очевидното, пред „Площад Славейков“ Деяноф каза, че демонтаж няма:

„Работим – започва изграждането. Заваряват се [елементите] и после ще се залепят с фундамента“.

На въпрос защо са разглобили модулите, представени пред австрийския президент, Пламен Деяноф обясни:

„Това бяха само тестове за фирмата, която ще ги сглобява – за да знаят какво ги очаква“.

Пламен Деяноф обясни, че конструкцията за събитието с участието на австрийския президент и столичния кмет била само демонстрация. А едва сега започва изграждането на оригинала. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Попитахме го кога в крайна сметка ще видим в завършен вид Бронзовата къща.

„Ами тя е готова – както виждате, тук е, на части, а кога ще се изгради, зависи от това колко бързо ще се залепи фундаментът. Ако екипът на фирмата е добър, ще стане за две седмици“, каза авторът, докато изнасяше от площадката част от модулите.

Сглобените на 3 май стени днес вече ги няма. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бронзовата къща трябваше да бъде поставена през февруари, но частите ѝ бяха доставени на площада едва в началото на май. Според Деяноф факторите за забавянето били много. Но основната причина били откритите пукнатини в подземните помещения.

„Откри се, че има спукани колони, опасяваха се да не стане нещо, затова започнаха поставянето на укрепителни колони – това отне 3 месеца. И сега сме пак на нула“, каза Деяноф.

Пукнатините са били причинени при взривяването на мавзолея на Георги Димитров, обясни художникът. Впоследствие е било решено да се излее бетонна плоча на площадката, за да издържи тежестта на произведението – 40 тона. Авторът изрази притеснение дали и в момента няма да се получи хлътване под тежестта на модулите, струпани на площадката.

Основата на инсталацията се състои от „около 40 модула“. Деяноф изрази надежда, че на ден ще бъдат сглобявани по 2 модула – и така „за 2-3 седмици да бъде готово“.

И ако две или три седмици ще отидат за фундамента, после колко ще отнеме изграждането на останалото? А ако Пламен Деяноф има късмет, Бронзовата къща ще бъде открита – не за началото, а за финала на Председателството.

Но дори този път всичко да стане така, остават много неизвестни около това произведение. Например защо беше създадено впечатлението, че процесът по сглобяването тече, а един месец по-късно бе уточнено, че началото било само тест – или по-точно демонстрация. Защо на събитието с участието на президента Александър ван дер Белен и столичния кмет Йорданка Фандъкова бе обявено, че до края на май инсталацията ще бъде открита? Защо работата по Бронзовата къща спря за цял месец след началото? Ако в подземните нива има пукнатини, имало ли е опасност за официалните гости на събитието през май? И не на последно място: има ли инсталацията проект, одобрен от Столична община?

Вижте още: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ОКОЛО ЗАБАВЯНЕТО НА БРОНЗОВАТА КЪЩА

3 май 2018 г. Събитието, обявено за началото на сглобяването на Бронзовата къща с участието на автора Пламен Деяноф, столичния кмет Йорданка Фандъкова и австрийския президент Александър ван дер Белен. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg