Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Използваш найлонови торбички? Засрами се!

План за отказ от пликовете за еднократна употреба предизвиква небивал интерес към тях

Собственик на супермаркет във Ванкувър поръчал найлонови торбички с „неудобни” надписи, за да откаже клиентите да ги използват. Но не станало точно така. - Използваш найлонови торбички? Засрами се!

Собственик на супермаркет във Ванкувър поръчал найлонови торбички с „неудобни” надписи, за да откаже клиентите да ги използват. Но не станало точно така.

Публично засрамване. Това е тактиката, която един канадски магазин за хранителни стоки използва, за да накара клиентите да изхвърлят пластмасовите торбички за еднократна употреба и вместо това да пазаруват с чанти за многократно използване, съобщава NPR.org.

Купувачите, които идват без собствени чанти в „Ийст Уест Маркет” във Ванкувър, Британска Колумбия, получават хранителни продукти в найлонови торбички, „украсени” с надписи като „Разпродажба на мехлем за брадавици”, „Магазин за филми за възрастни” или „Грижа за дебелото черво”. По-малък надпис върху торбичките гласи:

„Избягвайте срама. Вземете си чанта за многократна употреба“.

За собственика на магазина Дейвид Куен торбичките са резултат от желанието му да повиши по хумористичен начин вниманието към вредите от използването на пластмасата.

Америка за България

Куен поръчал найлоновите пликове с надписите с идеята, че клиентите ще изпитват неудобство да ги използват. В Инстаграм страницата на супермаркета била пусната обява:

„Трудно е винаги да си спомним за чанта за многократна употреба. Затова преработихме нашите пластмасови торбички така, че да ви помогнем никога да не забравите това!”.

Но замисълът му се обърнал срещу него.

Хората започнали да се тълпят в магазина и да плащат по 5 цента, за да колекционират новите торбички.

Въпреки че идеята му била да накара клиентите да преосмислят използването на пластмасата, все пак собственикът на магазина не се чувства победен:

„Главното е, че предизвикахме разговор по темата и привлякохме общественото внимание”.

Дейвид Куен има план как да обърне колекционерския интерес към торбичките в полза на екокаузата. Неговият супермаркет скоро ще предлага платнени торбички с отпечатани нови разнообразни хумористични послания.

Канадците рециклират едва около 8% от пластмасата за еднократна употреба. Следвайки политиката на Европейския съюз, в началото на юни премиерът Джъстин Трюдо обяви план за забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба още през 2021 година.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3