Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Използваш найлонови торбички? Засрами се!

План за отказ от пликовете за еднократна употреба предизвиква небивал интерес към тях

Собственик на супермаркет във Ванкувър поръчал найлонови торбички с „неудобни” надписи, за да откаже клиентите да ги използват. Но не станало точно така. - Използваш найлонови торбички? Засрами се!

Собственик на супермаркет във Ванкувър поръчал найлонови торбички с „неудобни” надписи, за да откаже клиентите да ги използват. Но не станало точно така.

Публично засрамване. Това е тактиката, която един канадски магазин за хранителни стоки използва, за да накара клиентите да изхвърлят пластмасовите торбички за еднократна употреба и вместо това да пазаруват с чанти за многократно използване, съобщава NPR.org.

Купувачите, които идват без собствени чанти в „Ийст Уест Маркет” във Ванкувър, Британска Колумбия, получават хранителни продукти в найлонови торбички, „украсени” с надписи като „Разпродажба на мехлем за брадавици”, „Магазин за филми за възрастни” или „Грижа за дебелото черво”. По-малък надпис върху торбичките гласи:

„Избягвайте срама. Вземете си чанта за многократна употреба“.

За собственика на магазина Дейвид Куен торбичките са резултат от желанието му да повиши по хумористичен начин вниманието към вредите от използването на пластмасата.

Америка за България

Куен поръчал найлоновите пликове с надписите с идеята, че клиентите ще изпитват неудобство да ги използват. В Инстаграм страницата на супермаркета била пусната обява:

„Трудно е винаги да си спомним за чанта за многократна употреба. Затова преработихме нашите пластмасови торбички така, че да ви помогнем никога да не забравите това!”.

Но замисълът му се обърнал срещу него.

Хората започнали да се тълпят в магазина и да плащат по 5 цента, за да колекционират новите торбички.

Colibri april 2017

Въпреки че идеята му била да накара клиентите да преосмислят използването на пластмасата, все пак собственикът на магазина не се чувства победен:

„Главното е, че предизвикахме разговор по темата и привлякохме общественото внимание”.

Дейвид Куен има план как да обърне колекционерския интерес към торбичките в полза на екокаузата. Неговият супермаркет скоро ще предлага платнени торбички с отпечатани нови разнообразни хумористични послания.

Канадците рециклират едва около 8% от пластмасата за еднократна употреба. Следвайки политиката на Европейския съюз, в началото на юни премиерът Джъстин Трюдо обяви план за забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба още през 2021 година.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg