Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кабаиванска като кралица-майка на празника си

Най-добрите ученици на прочутото сопрано пристигат за концерт в НДК

Оперната прима Райна Кабаиванска - Кабаиванска като кралица-майка на празника си

Оперната прима Райна Кабаиванска

Легендата на операта Райна Кабаиванска свиква под знамето на белкантото най-добрите си ученици. На 18 декември, три дни след като навърши 80, тя подготвя грандиозен концерт в зала 1 на НДК. Мотото му е „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Гала вечерта е благотворителна и събраните пари ще отидат за стипендии на учениците й.

На този концерт Райна Божествената, както я наричат почитателите й, ще е Кралицата-майка – заобиколена от онези, на които е дала път в оперното изкуство. Сред тях са певци от България, Италия, САЩ, Южна Корея, Русия… Сцената на НДК няма как да събере всички, защото за последните 15 години през майсторските класове на Кабаиванска в София и Модена са минали над 300 ученици. Сега много от тях са господари на сцената. Сред тях са Мария Агреста, Мария Радоева, Даниел Стефанов.

„Много е хубаво да си в музиката с младите, да виждаш през техните очи, да твориш, да строиш. Струва ми се мой дълг да работя с млади хора. По моя път аз срещнах много щедра жена, каквато беше моята учителка Дзита Фумагали-Рива в Италия. Тя се раздаваше по същия начин – непрекъснато с младите, без никакви плащания. Напротив, тя ни правеше непрекъснато гозби в апартамента си, защото знаеше, че бяхме гладни и бедни“, разказва маестра Кабаиванска.

Един съветите, които певицата дава на възпитаниците си, е да не отказват ангажименти. Самата тя си е позволявала този лукс, но вече като звезда на операта. В сезон 1961/62 е дебютът й в Метрополитън опера в Ню Йорк.

„Беше в ролята на Неда в „Палячи“. Сезонът мина сензационно и след това мистър Бинг – тогавашният директор на „Метрополитън опера“ и една от историческите фигури в оперния свят, ме повика и ми предложи договор за Джоконда и за Норма. Аз казах: „Не, мистър Бинг, тези роли не мога да ги пея”. Той беше много духовит и отвърна: „А, вие сте първата жена, която казва „Не” и отказва на мистър Бинг!”

Кабаиванска е и сред певците, дръзнали да осъдят институция като „Ла Скала“! Случва се през 1980 г., когато нейната Тоска в партьорство с великия Лучано Павароти е триумф за Милано. Сопраното обаче не се колебае да подаде иск в съда срещу театъра за нарушаване на договор й. Печели делото и от тогава свободно може да избира ролите в своята кариера, съобщават биографите на Кабаиванска. По това време Райна вече е най-прочутото сопрано в Италия и в много европейски страни. Римската опера, „Театро Комунале“ в Болоня, „Щатсопер“ в Хамбург, „Сан Карло“ в Неапол, „Театро Реджо“ в Торино, „Колизеумът“ в Билбао, „Театро Масимо“ в Палермо отварят вратите си за Кабаиванска с нови предложения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90